czwartek, 11 maja 2017

Gotowane roladki z warzywnym nadzieniem

Bardzo zdrowa alternatywa mięsnych roladek. Takie mięso możemy również przygotować w parowarze. Idealne dla osób będących na diecie.




500 g fileta z piersi kurczaka
Sól
Pieprz
Słodka czerwona papryka
1 marchewka
Świeży koperek
Świeża natka pietruszki
150 g pieczarek
1 cebula
Olej do smażenia


Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę drobno siekamy. Przesmażamy je na patelni. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Koperek i natkę pietruszki bardzo drobno siekamy. Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty i rozbijamy pod folią spożywczą delikatnie tłuczkiem. Doprawiamy z każdej strony solą i pieprzem. Każdy płat mięsa od wewnętrznej strony obsypujemy słodką papryką.



Układamy marchewkę, koperek, natkę pietruszki oraz przesmażone z cebulą pieczarki. Mięso zwijamy w ciasną roladkę.








Owijamy ją bardzo szczelnie folią spożywczą. Końce możemy zawiązać, jeżeli boimy się, że roladka się rozpadnie. Przygotowane roladki wkładamy do gotującej się wody. Gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Podajemy z ziemniakami i surówką.




2 komentarze: