poniedziałek, 7 sierpnia 2017

Kurczak w sosie pieczarkowo koperkowym z kulkami mozzarelli

Pyszny obiad w 25 minut? Możliwe? Możliwe! Aromatyczny sos z dużą ilością pieczarek i świeżego koperku. Do tego rozpływająca się pod wpływem ciepła mozzarella! Pyszności!




500 g fileta z piersi kurczaka
Przyprawa do kurczaka
250 g pieczarek 
2 łyżki śmietany 18%
1,5 szklanki wody
100 g serka topionego śmietankowego
3 łyżki świeżego koperku
100 g mozzarelli w kulkach
Sól
Pieprz
Natka pietruszki do posypania

Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę lub paseczki. Doprawiamy przyprawą do kurczaka. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Gdy mięso delikatnie zmięknie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki oraz posiekany koperek. Całość podlewamy wodą. Dusimy na wolnym ogniu przez kilka minut (aż zmiękną pieczarki). Na końcu dodajemy śmietankę oraz kawałki topionego serka. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy przez kilka minut, aż sos nam zgęstnieje. Podajemy z kulkami mozzarelli, obsypujemy posiekaną natką pietruszki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz