piątek, 4 sierpnia 2017

Kostka szwarcwaldzka

Kakaowe biszkopty, śmietanowy krem i wyczuwalne wiśnie w każdym kęsie. Z nutą alkoholu sprawdzi się na domowych imprezach.




Ciasto foremka 25x36 cm:
6 jajek (M)
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g margaryny

Krem:
750 ml śmietany 36%
250 g serka mascarpone
2 fixy do śmietany
2 łyżki cukru pudru
300 g dżemu wiśniowego
1,5 szklanki wiśni ze spirytusu lub likieru
4 łyżki likieru wiśniowego

50 g mlecznej czekolady


Margarynę rozpuszczamy w rondelku, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem na puszysty, jasny krem. Cały czas ubijając na wolnych obrotach dodajemy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Na końcu wlewamy margarynę. Gładką masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180*C (z termo obiegiem) piekarniku przez 25-30 minut. Studzimy, kroimy na dwa blaty.

Krem:
Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i fixów. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy do połączenia. Pierwszy blat ciasta nasączamy wiśniowym likierem, smarujemy dżemem. Następnie rozkładamy wiśnie ze spirytusu (bez pestek) oraz 2/3 kremu śmietanowego. Przykrywamy drugim blatem ciasta. Na wierzchu rozsmarowujemy resztę kremu oraz ścieramy czekoladę. Chłodzimy w lodówce.

Uwaga: Jeżeli chcemy ciasto bez alkoholu możemy pominąć likier i dodać wiśnie np.z kompotu.




3 komentarze:

  1. Świetna propozycja na weekendowe ciacho! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda naprawdę mega i mogę się założyć, że smakuję jeszcze lepiej!

    OdpowiedzUsuń