piątek, 18 sierpnia 2017

Lody o smaku Kinder z kokosem i orzechami

Lato to najlepszy moment na domowe lody. Domowe mają to do siebie, że sami możemy komponować swoje ulubione smaki. W połączeniu z znanymi batonikami, wiórkami kokosowymi i orzechami powstał rewelacyjny smak. A zrobienie ich to bułka z masłem - bez kilkukrotnego mieszania, bez maszynki!




330 ml śmietany 30%
100 g batoników Kinder
2 jajka
2 łyżki ciepłej wody
140 g cukru
3 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka kruszonych orzechów arachidowych




Śmietankę podgrzewamy na wolnym ogniu (nie gotujemy!). Dodajemy połamane batoniki. Podgrzewamy do momentu ich rozpuszczenia. Garnek zdejmujemy z ognia. Przestudzoną śmietanę wstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc).
Następnego dnia ubijamy śmietankę na sztywno. Jajka przelewamy na sitku wrzącą wodą. Oddzielamy osobno żółtka od białek. Żółtka ubijamy na puszystą jasną masę z dodatkiem połowy cukru i ciepłą wodą. Białka ubijamy na sztywną pianę z resztą cukru. Do ubitych żółtek naprzemiennie dodajemy po łyżce śmietanki i białek. Całość delikatnie mieszamy trzepaczką. Gotową masę przelewamy do pojemnika. Wierzch obsypujemy wiórkami kokosowymi i orzechami. Podajemy z ulubionymi owocami.



1 komentarz: