Zapiekanki są świetnym pomyłem na rodzinny obiad. Duża porcja sprawia, że nikt głodny nie odejdzie od stołu. Uwielbiamy takie kremowe zapiekanki z makaronem, kurczakiem i kolorowymi warzywami.
250 g makaronu kolanka
400 g fileta z piersi kurczaka
Przyprawa do kurczaka
300 g mieszanki warzyw (brokuł, kalafior, mini marchewki)
250 g żółtego sera
Sos:
1,5 łyżki masła
1,5 łyżki mąki pszennej
1,5 szklanki mleka
100 g serka topionego o smaku śmietankowym
Sól
Pieprz
Gałka muszkatołowa
Masło do formy
Makaron gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie, odcedzamy. Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Warzywa gotujemy kilka minut z osolonej wodzie (tak aby zmiękły). Odcedzamy. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie wykładamy połowę makaronu, połowę kurczaka oraz 1/3 sera. Następnie rozkładamy warzywa, ponownie obsypujemy serem. Na warzywach rozkładamy resztę makaronu, kurczaka i sera.
Sos: W garnku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do momentu powstania jasnej zasmażki. Wlewamy mleko i cały czas mieszamy aż wszystkie grudki się rozpuszczą. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu zgęstnienia sosu. Dodajemy kawałki serka topionego, czekamy aż się rozpuści i połączy z sosem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Gotowym sosem zalewamy zapiekankę. Dodatkowo możemy ją ponakłuwać, aby sos wlał się do środka. Pieczemy pod przykryciem przez 30-35 minut w temperaturze 200*C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz