Pyszny pomysł na obiad. Dla wszystkich tych, którzy uwielbiają szpinak. Pieczeń jest rewelacyjna - dobrze doprawiona, z posmakiem czosnku!
500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
2 cebule
3 łyżki bułki tartej
3 jajka
100 g mrożonego szpinaku
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
Sól
Pieprz
Czosnek granulowany
Liść lubczyku
W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy mrożone kulki szpinaku i dusimy do momentu całkowitego rozmrożenia i odparowania wody. Do osobnej miski przekładamy mięso mielone, dodajemy drobno posiekaną cebulę. Wbijamy jajka oraz wsypujemy bułkę tartą. Na końcu dokładamy przestudzony szpinak oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i liściem lubczyku. Całość dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Mięso przekładamy do foremki keksowej (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 50-60 minut.
Świetna pieczeń ;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie wygląda ta pieczeń, jeszcze ze szpinakiem - mniam
OdpowiedzUsuńJuż ze szpinakiem robiłem ciasto leśny mech, ale teraz mam kolejne wyzwanie smaku - pieczeń :) Mniami :)
OdpowiedzUsuń