sobota, 18 listopada 2017

Jesienne spaghetti w cieście francuskim

Sos do spaghetti wyszedł obłędny w smaku. Tym razem nie postawiłam na przyprawy a smak samych warzyw. Ich różnorodność - czerwona papryka, cebula, słodki batat, pieczarki, brukselka, cukinia sprawiają, że smak jest obłędny. Moje ulubione spaghetti w pysznym sosie, dwie warstwy sera i kołderka z ciasta francuskiego. Brzmi rewelacyjnie prawda? Bo tak też smakuje!

Takie makaronowe danie jest idealne na jesienne dni. U mnie było sobotnim obiadem. Po całym tygodniu pracy i szybkiego gotowania należało mi się coś nowego, świeżego, kolorowego i dodającego energii. Postawiłam na kolory jesieni!

#lubelloveinspiracje #lubella #lubellaisposóbnajesień





Sos:
250 g fileta z piersi kurczaka
Słodka czerwona papryka
Przyprawa do mięsa
1 biała cebula
½ czerwonej papryki
1 batat
½ cukinii (bez skórki)
6 brukselek
7 pieczarek
1 ząbek czosnku
1 szklanka bulionu drobiowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
150 g makaronu spaghetti Lubella
1 duży arkusz ciasta francuskiego 
150 g żółtego sera
Sól
Pieprz
Olej do smażenia




Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy słodką czerwoną papryką oraz przyprawą do mięsa. Cebulę kroimy w kosteczkę, przesmażamy w garnku na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę i filet z kurczaka. Przesmażamy przez kilka minut, aż mięso zmieni kolor. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, przekrojone na pół brukselki, pokrojonego w kostkę batata, pół plastry obranej ze skórki cukinii i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy i podlewamy bulionem. Dusimy na wolnym ogniu przez 30 minut. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem.
Spaghetti gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie.  Mieszamy z przygotowanym sosem. Odcedzamy. Ciasto francuskie dzielimy na prostokąty o wymiarach 25x15 cm. Na każdym płacie na połowie rozkładamy starty na drobnych oczkach ser, następnie spaghetti. Na wierzchu rozkładamy kolejną warstwę sera.  Drugą połową ciasta przykrywamy spaghetti, tak aby wszystkie boki się łączyły. Boki dogniatamy widelcem, na wierzch każdej koperty robimy nacięcia. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 15-20 minut w temperaturze 190-200*C. Podajemy ciepłe.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz