poniedziałek, 20 listopada 2017

Święta coraz bliżej - wygraj patelnię granitową od Ballarini

Zgodnie z Waszymi prośbami wspólnie z Firmą Ballarini organizuję konkurs w którym do wygrania będzie znakomita patelnia (dokładnie taka). Jak znalazł na świąteczne gotowanie, smażenie bądź prezent dla osoby uwielbiającej kucharzyć :-) Ja mam inny model (o którym przeczytacie kilka postów w tył  - TUTAJ ). Konkurs oczywiście będzie świąteczny. 
Zachęcam do pisania przepisów i uruchomienia wyobraźni, ponieważ zadanie konkursowe jest bardzo proste!



Wystarczy, że pod postem napiszecie przepis na danie, które przygotowalibyście na Święta Bożego Narodzenia. Musi to być przepis na danie z wykorzystaniem patelni. 

Warunki konkursu:
1. Konkurs trwa od 21.11.2017 r. do 26.11.2017 r. do 23.59
2. Spośród wszystkich zgłoszeń wybiorę 1 osobę. Wyniki ogłoszę najpóźniej 3 dni po zakończeniu konkursu. Informacja o wynikach zoastanie zamieszczona pod tym postem oraz na moim Funpagu.
3. Zadanie konkursowe polega na napisaniu świątecznego przepisu dania, które przygotujecie na patelni. 
4. Dodatkowo, jeżeli macie ochotę możecie przesłać zdjęcie dania na adres: wioleta.22@wp.pl
5. Będzie mi bardzo miło, jeżeli polubicie VioletoweKucharzenie oraz Ballarini 1889
6. Do konkursu możecie zgłosić tylko jeden przepis.
7. Pod każdym postem proszę o podpisanie przynajmniej imieniem lub adresem e-mail.
8. Po ogłoszeniu wyników, czekam 5 dni na podanie danych adresowych. Jeżeli zwycięzca się nie zgłosi, wówczas wybiorę kolejną osobę.
9. Nagroda wysłana będzie przez Firmę Ballarini (tylko na terenie RP)

ZAPRASZAM!!!


Wyniki:
Nie mogłam się zdecydować, który przepis wybrać. Wszystkie są pyszne, wszystkie są inne. Z niektórych na pewno skorzystam. A więc do rzeczy- patelnię wygrywa...
Aneta Karbowska i jej rybka po grecku. Przepis prosty ale całkiem odmienny od tego według którego ja robię taką rybę. Anetko na pewno zrobię Twoje danie na święta.

Zwyciężczynię proszę o przesłanie danych na podany w regulaminie adres e-mail.


20 komentarzy:

  1. Schab W Sosie Paprykowo-Marchewkowym
    SKŁADNIKI:

    5 plastrów schabu
    przyprawa do pieczeni
    1 cebula
    2 marchewki
    1 mała papryka
    1 ząbek czosnku
    3 ziarenka ziela angileskiego
    2 listki laurowe
    papryka słodka
    sól
    pieprz
    2 łyżeczki mąki
    olej

    WYKONANIE:

    1. Schab rozbić delikatnie tłuczkiem, delikatnie doprawić przyprawa do pieczeni i wstawić do lodówki na około 2 godziny.

    2. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i opiekamy mięso z obydwóch stron.
    Gdy mięso się przyrumieni ściągamy je na talerz.

    3. Na ten sam olej wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę, oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Chwilę smażymy po czym dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i marchewkę poszatkowaną w małe paseczki. Delikatnie solimy, pieprzymy i dodajemy paprykę. Chwilę smażymy.

    4.Schab przekładamy do warzyw. Całość podlewamy wodą albo bulionem według uznania.
    Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.
    Na koniec zagęszczamy maką rozpuszczoną w wodzie. Można dodać śmietany, ale nie koniecznie.

    zdjecie poszlo na meila z adresu - lanna@poczta.onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka patelnia to marzenie...Codziennie bym jej używała:-)
    Mój przepis na danie świąteczne z patelni: Poledwiczki w sosie z gorgonzoli z gruszkami i żurawiną.

    0,70 deko polędwicy wieprzowej
    2 gruszki
    żurawina w słoiku
    1 opakowanie sera gorgonzola
    1 opakowanie ziół prowansalskich
    2 ząbki czosnku
    oliwa
    woda
    1/2 szklanki białego wina
    szczypta płatków chilli
    szczypta soli
    olej

    Do naczynia wlewamy oliwę, dodajemy dużą ilość ziół prowansalskich, przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę przypraw, mieszamy. Polędwiczkę kroimy na pół i delikatnie wydrążamy wzdłuż. Ser dzielimy na 3 części. W dziurki mięsa wkładamy marynatę, następnie wkładamy 2/3 pokruszonego pleśniaka. W reszcie marynaty obtaczamy mięsko i podsmażamy na patelni po kilka minut z każdej strony. Gruszki obieramy, kroimy na pół i łyżeczką wyciągamy środki, napełniamy żurawiną. Układamy gruszki obok polędwiczek, podlewamy wodą i winem, dodajemy resztę pokruszonego sera. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 20 minut. Na koniec redukujemy sos. Wybornie smakują z dodatkiem kopytek!

    Pozdrawiam, Darmiona

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wyobrażam sobie świąt bez najlepszego karpia na wigilię, czyli karpia po golubsku, którego nauczyła mnie przygotowywać babcia, która była kulinarną hipsterką i ekspertką od ryb. Dlaczego? Ponieważ jest pyszny i tak inny od tego, co się jada w innych regionach kraju, a do którego smaku jestem przyzwyczajona w święta, bo nigdzie indziej nie miałam okazji go jeść w czasie świąt. U rodziny męża tak przyrządzanego karpia też się nie robiło, więc po wyprowadzce z domu jest on taką tradycją świąteczną wyniesioną z domu, bez którego czegoś by mi brakowało na świątecznym stole. A oto przepis: Karpia oporządzamy, myjemy, odcinamy głowę i skrzela. Następnie nacieramy solą, skrapiamy sokiem z cytryny i dajemy mu odpocząć godzinę w chłodnym miejscu. Warzywa(1/2 główki kapusty włoskiej, 2 umyte cebule) obieramy,myjemy, wkładamy do rondla, dodajemy jadalne odpady z karpia, 4 ziarenka pieprzu, 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 goździki, łyżeczkę drobno posiekanego imbiru i skórkę cytryny. Zalewamy całość 4 szklankami wrzątku, doprowadzamy do wrzenia, a później gotujemy około 40 minut na niewielkim ogniu. Przecedzony wywar łączymy z z kieliszkiem białego wytrawnego wina. Karpia kroimy na dzwonki, układamy na płasko w rondlu, zalewamy przygotowanym wywarem i gotujemy przez około 15 minut. Potem wyjmujemy rybę, układamy na ogrzanym, żaroodpornym półmisku. Wywar z ryby przecedzamy, łączymy ze szklanką ciemnego piwa i 2 łyżkami startego pienika. Całość mieszamy. Zagotowujemy, a do sosu po zgęstnieniu, dodajemy2 łyżki masła, 50 gram rodzynek i 50 gram płatków migdałowych. Mieszamy polewamy rybę i wstawiamy na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Podgrzewamy i dajemy na stół. Karp po golubsku jest wyjątkowo smaczny, polecam.

    Magdalena Król

    OdpowiedzUsuń
  4. Przygotowałabym pierogi,pół tradycyjnych z kapustą i grzybami a pół właśnie takich :

    Farsz:

    2 kostki twarogu u mnie półtłusty po 250 g
    2 jajka
    pęczek szczypiorku
    sól do smaku,zawsze daję na oko

    Ciasto:

    2 szkl.mąki pszennej typ 650
    szczypta soli
    łyżeczka oleju
    1 szkl.ciepłej wody

    Przygotowanie:

    Farsz przygotowujemy wkładając do miseczki twaróg,rozgniatamy dobrze wydelcem,solimy,wrzucamy pokrojony drobno szczypiorek,oraz rozbijamy jajka i wrzucamy całe,wszystko dobrze wyrabiamy widelcem i farsz gotowy.

    Mąkę wsypujemy do miski ze szczyptą soli oraz łyżeczką oleju,wlewamy ciepłą wodę,wszystko szybko zagniatamy,i odstawiamy ciasto na pół godz.żeby odpoczęło,przykryte ściereczką,lub talerzykiem.Po tym czasie wałkujemy cienko ciasto,i wykrawamy szklanką,kubkiem( w zależności od tego jakie duże chcemy pierożki )koła.Na każde koło dajemy łyżeczkę farszu i zlepiamy pierożki palcami,dociskając tak,żeby nam się nie rozleciały podczas gotowania.

    Zlepione pierożki gotujemy we wrzącej wodzie z odrobiną soli i oleju,do momentu aż wypłyną na wierzch.
    Ugotowane smażymy na patelni,na oliwie z curry i posiekaną drobno cebulką,są pyszne :-)
    Będzie jeszcze zdjęcie wrzucę z samego rana ;-)
    Mój adres meil dziewiona905@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Na włoskiej patelni koniecznie włoskie danie :) tak na przełamanie tradycji!
    A przy tym banalne i przepyszne!

    Składniki:
    boczek,
    czarne oliwki,
    dowolny makaron,
    szczypiorek,
    natka pietruszki,
    oliwa z oliwek,
    parmezan,
    sól i pieprz.

    Na patelni podsmażam 150 g boczku pokrojonego w kostkę - tylko do wytopienia tłuszczu, nie do chrupkości.
    Dorzucam słoik posiekanych czarnych oliwek, pęczek posiekanej pietruszki i pęczek posiekanego szczypiorku.
    Doprawiam solą i pieprzem, dorzucam ugotowany makaron i chwilę jeszcze podsmażam wszystko razem.
    Przekładam na talerz, obficie posypuję tartym parmezanem.

    Smacznego! :)
    mail: gingerka79@gazeta.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. W pierwszy dzień świąt wyprawiamy chrzciny naszej pierwszej córeczki i taka patelnia byłaby niezastąpiona przy ich przygotowaniu. Planuję na obiad podać szynkę w sosie z zielonego pieprzu.
    Składniki:
    1,5 kg szynki
    1 duża cebula
    Łyżka smalcu
    Łyżeczka majeranku
    Łyżeczka soli
    Słoiczek zielonego pieprzu w zalewie
    2 łyżki masła
    Szklanka mleka
    Łyżka mąki
    Na patelni rozgrzewamy smalec i obsmażamy szynkę ze wszystkich stron prawie do przypalenia - to bardzo ważne bo wtedy soki zostają w mięsie i po uduszeniu jest ono miękkie. Mięso przekładamy do garnka. Na patelnie na której smażylo się mięso wrzucamy posiekaną cebulkę irumienimy. Przekładamy do mięsa, zalewamy szklanką wrzątku, dodajemy przyprawy poza pieprzem i dusimy minimum dwie godziny.
    Po tym czasie na patelni rozgrzewamy masło i wsypujemy mąkę, smażymy około minuty ciągle mieszając po czym wlewamy powoli gorące mleko i cały czas mieszamy aż sos będzie jednolity.
    Z garnka wyciągamy mięso i po lekkim ostudzeniu kroimy w plastry.
    Pozostała zawartość garnka blendujemy, dodajemy sos z patelni i pieprz. Polewamy mięso.
    Ja podam szynkę z ziemniakami z wody i surówką z czerwonej kapusty i marchwi.
    Patrycja

    OdpowiedzUsuń
  7. Rybka na sposób grecki

    oliwa lub olej
    1 duża cebula
    3 pomidory
    1 puszka pomidorów w puszcze
    2 łyżki czarnych oliwek (według uznania)
    mały słoiczek przecieru pomidorowego
    mrożona rybka (rodzaj ryby według uznania)
    sól,pieprz,mąka i jajko

    Na patelni rozgrzej oliwę ,zeszklij na niej drobno posiekana cebulkę. Dodaj pokrojone w paseczki pomidory,przecier pomidorowy,pomidory z puszki oraz oliwki. Gotuj na małym ogniu 10 min przypraw solą i pieprzem.
    Rybę rozmroź. Przypraw solą i pieprzem,obtocz w jajku i mące,usmaż na złoto na oliwie.
    Na wykonany wcześniej sos układamy usmażona rybę. Dusimy na średnim ogniu ok 15 min :)
    Aneta Karbowska- anetakarbowska.1993@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. 350 g surowego łososia
    2-3 plastry ananasa
    2 łyżki soku z ananasa
    2 łyżeczki soku z cytryny
    1 plasterek cytryny
    natka pietruszki
    pieprz cytrynowy
    sól
    2 łyżki oleju

    Łososia pokroić na 4 części, ułożyć na patelni podlanej 2 łyżkami oleju, polać sokiem ananasowym, skropić sokiem z cytryny. Wierzch oprószyć solą i pieprzem cytrynowym. Plasterek cytryny pokroić na ćwiartki, ułożyć razem z natką pietruszki na łososiu. Patelnię przykryć pokrywką, smażyć na niewielkim palniku ok 10-15 minut.

    To było naprawdę pyszne!
    Dorota Wójcicka

    OdpowiedzUsuń
  9. Dla mnie Boże Narodzenie to nie tylko czas cudownego relaksu i tradycyjnych, pysznych dań, ale też cudowna zapachowa kompozycja. Tylko wtedy w domu pachnie niepowtarzalnym miksem cytrusów, cynamonu i korzennych przypraw. Nie wiem, jak to się dzieje, ale co roku udaje nam się stworzyć bardzo podobny aromat, który przenika ściany, osadza się na pościelach, zasłonkach, wypełnia nam nosy i... serducha. :)

    Ważnym składnikiem tego zestawu zapachowego są, oczywiście, pomarańcze. Obecne w makowcu w postaci domowej skórki kandyzowanej, no i w keksie... Ale mnie ciągle ich mało - jako dziecko wychowane w okresie PRL niezmiennie kojarzę bowiem ich smak i zapach z dobrobytem i wyjątkowością świątecznych chwil. :)

    Dlatego wspomagam domową świąteczną kompozycję zapachową również za sprawą tej pysznej tarty pomarańczowej. Masa owocowa, smażona na patelni sprawia, że cały dom zmienia się w wielką, złocistą pomarańczę! Cudowny zapach! Cudowny smak! Po prostu - kwintesencja świątecznego nastroju! :)


    Świąteczna tarta pomarańczowa

    Składniki na kruchy spód:

    20 dkg tłuszczu
    2 żółtka
    35 dkg mąki pszennej
    50 g cukru pudru
    2 łyżki gęstej śmietany 18%
    szczypta soli

    Składniki na mus pomarańczowy:

    5 średniej wielkości pomarańczy
    sok z 1 cytryny
    5 łyżek cukru
    1/2 opakowania galaretki o smaku owoców egzotycznych
    suszona żurawina do ozdoby

    Przygotowanie:

    Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na około godzinę.

    Pomarańcze obrać ze skórki i rozebrać na cząstki, dokładnie usuwając białą otoczkę. Włożyć do garnka (lub od razu na głębszą patelnię), posypać cukrem i dodać sok z cytryny, a następnie zmiksować blenderem na masę. Podgrzewać na patelni niewielkim ogniu przez około godzinę, mieszając, aż odparuje woda. Pod koniec dodać galaretkę i wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce, żeby masa lekko zastygła.

    Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim nasmarowaną odrobiną tłuszczu dużą blachę na tartę lub 2 mniejsze. Uformować brzeżek, ponakłuwać gęsto widelcem i wsunąć do piekarnika na około 20 minut (temperatura 200 stopni Celsjusza).

    Po wypieczeniu na złocisty kolor, wyjąć i od razu nakładać na nie masę pomarańczową. Wierzch przyozdobić żurawiną. :)

    Smacznego.



    Nulek
    anulawawrzyniak[at]gmail.com

    P.S. Zdjęcie wysyłam na maila. :)

    OdpowiedzUsuń




  10. U mnie na świątecznym stole zagości Karkówka faszerowana śliwkami i morelami z sosem kurkowym

    porcja karkówki
    200 g świeżych kurek
    suszone śliwki
    suszone morele
    200 ml śmietanki 30%
    sól himalajska
    pieprz
    1 łyżka masła

    Karkówkę faszerujemy suszonymi śliwkami i morelami. Obsmażamy na rozgrzanym oleju. Zalewamy wodą i dusimy do miękkości. Mieszamy od czasu do czasu. W tym czasie przygotowujemy kurki.
    Większe grzyby kroimy na pół lub mniejsze części.
    Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy kurki. Mieszamy od czasu do czasu, dodajemy śmietanę i dusimy aż wyparuje i zgęstnieje. Na koniec dodajemy sól i pieprz, mieszamy i zdejmujemy z gazu.
    Pozdrawiam Daniel

    OdpowiedzUsuń
  11. U mnie na święta bedzie pierś z gęsi z sosem żurawinowym
    pierś z gęsi
    majeranek
    czosnek
    sól, pieprz
    woda

    Mięso przyprawiamy, majerankiem, solą i pieprzem oraz dajemy pokrojone ząbki czosnku aby gęś miała mocniejszy aromat.
    Skórę nacinamy i dusimy aż mięso bedzie miekkie. Podajemy z konfiturą żurawinową:
    1 szklanka cukru (ok 200g),
    1 szklanka wody,
    4 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny,
    Umyj żurawinę.
    Doprowadź wodę do wrzenia. Dodaj cukier. Mieszaj, aby się rozpuścił w wodzie.
    Dodaj żurawinę.Gdy będzie wrzeć, zmiejsz ogień
    Zdejmij wszystko z ognia. Pozostaw do wystygnięcia. Następnie włóż do lodówki. W miarę jak sos wystygnie zrobi się gęstszy.
    Anita
    andrzejjos1@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. Moja propozycja to Łosoś marynowany w przyprawach korzennych z karmelizowaną cebulą z żurawiną na ragout z fasoli i borowików.
    Przepis:
    świeży filet z łososia (około 120 g na osobę)
    200 ml oliwy z oliwek
    50 g świeżego korzenia imbiru
    1/2 łyżeczki cynamonu
    świeżo mielony czarny pieprz
    2 laski wanilii

    500 g białej cebuli
    200 g cukru
    100 ml octu winnego białego
    3 liście laurowe
    100 g masła

    500 g mrożonych borowików
    200 g białej fasoli
    100 g klarowanego masła
    sól morska do smaku
    świeżo mielony czarny pieprz do smaku
    oliwa z oliwek do smażenia

    Fasolę namoczyć dzień wcześniej. Świeży filet z łososia pokroić na porcje. Przygotować marynatę: oliwę z oliwek, obrany i pokrojony imbir, cynamon, pieprz, miąższ z przekrojonej i wydrążonej laski wanilii razem wymieszać. Porcje łososia zalać przygotowaną marynatą i marynować minimum 2 godziny.
    Białą cebulę obrać i pokroić na ćwiartki. Na suchą patelnię wsypać cukier i podgrzewać, aż się rozpuści. Kiedy będzie płynny i nabierze bursztynowej barwy dodać ocet winny i dokładnie wymieszać. Dodać liść laurowy i pokrojoną cebulę. Dusić na wolnym ogniu, aż cebula zmięknie. W razie potrzeby można podlać odrobiną wody. Dodać zimne masło i dokładnie wymieszać.
    Namoczoną fasolę ugotować do miękkości. Odcedzić. Borowiki usmażyć na czystej patelni na złoty kolor z dodatkiem masła i łyżki oliwy. Doprawić solą morską i pieprzem do smaku. Wymieszać z ugotowaną wcześniej fasolą, zachować w cieple.
    Na czystą patelnię wlać oliwę z oliwek, rozgrzać i obsmażyć ze wszystkich stron łososia wyciągniętego z marynaty. Łososia podawać na borowikach z fasolą, przykryć karmelizowaną cebulą, polać odrobiną sosu karmelowo-cebulowego i podawać.
    Bardzo polecam:-)
    Aneta
    aneta.majchrzak@wp.pl

    OdpowiedzUsuń