wtorek, 28 listopada 2017

Pulpeciki w sosie pomidorowo śmietanowym ze szczypiorkiem

Uwielbiamy pomidorowe pulpeciki w domowej wersji. Wzbogacone o szczypiorek zyskały dodatkowego smaku i aromatu. Polecam na pyszny obiad lub kolację!





500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
1 cebula
3 łyżki świeżego szczypiorku
2 łyżki natki pietruszki
3 jajka
3 łyżki bułki tartej
1 ząbek czosnku
Sól
Pieprz
700 ml bulionu drobiowego
3 marchewki
0,5 łyżeczki liścia lubczyku
Kilka ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
100 g koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki śmietany 18% (gęstej)


Do garnka przelewamy bulion. Dodajemy obrane i pokrojone w plasterki marchewki, liść lubczyku, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy na wolnym ogniu. Zamiast bulionu możemy wykorzystać pozostały z obiadu rosół. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z posiekaną w kosteczkę cebulą, szczypiorkiem, świeżą pietruszką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkami i bułką tartą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy małe, okrągłe pulpeciki. Mięso wrzucamy do wrzącego bulionu. Gotujemy przez 20-25 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie odlewamy szklankę wywaru do miseczki. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mąkę oraz śmietanę. Dokładnie mieszamy i ponownie wlewamy do mięsa. Następnie gotujemy jeszcze przez kilka minut aż sos zgęstnieje. Podajemy z ziemniakami lub z chlebem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz