Jesień to dla mnie taki czas kiedy uwielbiam placki ziemniaczane. Tym razem przygotowałam je z serem i aromatyczną natką pietruszki. Wyszły pyszne! Dodatkowo przygotowany sos pomidorowy z kiełbaskami dodał sytości daniu. Możemy go podać osobno lub wylać na placuszki!
Placki ziemniaczane:
4 duże ziemniaki
1 jajko
0,5 szklanki żółtego sera
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka natki pietruszki
Sól
Pieprz
Sos pomidorowy z kiełbaskami:
1 biała cebula
½ czerwonej papryki
4 kiełbaski wiedeńskie Maestro Henryk Kania
1 łyżka koncentratu pomidorowego
250 ml wody
1 łyżeczka cukru
Sól
Pieprz
Placki ziemniaczane:
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach (możemy też użyć robota kuchennego). Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach, wsypujemy do ziemniaków. Dodajemy jajko, mąkę pszenną, natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobina oleju. Placki muszą być rumiane i chrupiące.
Sos:
Na osobnej patelni szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy pokrojoną czerwoną paprykę oraz kiełbaski wiedeńskie. Całość podlewamy wodą i dodajemy koncentrat pomidorowy. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Cukier spowoduje zgęstnienie sosu. Sos gotujemy na wolnym ogniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz