piątek, 9 lutego 2018

Sernik gotowany z kokosem i białą czekoladą

Prosty w przygotowaniu i smaczny sernik bez pieczenia. Cukier kokosowy oraz wiórki kokosowe nadają niesamowitego aromatu. Kajmak dodatkowo nadaje słodyczy.




Forma 24x24 cm
1 kg twarogu z wiaderka
1 łyżka esencji waniliowej
5 jajek
200 g margaryny
0,5 szklanki cukru kokosowego
100 g białej czekolady
80 g budyniu śmietankowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mleka
0,5 szklanki wiórek kokosowych
280 g herbatników maślanych
½ puszki kajmaku





W garnku rozpuszczamy margarynę. Dodajemy twaróg z wiaderka, esencję waniliową,  jajka, cukier kokosowy i kawałki białej czekolady. Gotujemy na wolnym ogniu, często mieszamy aby masa nam się nie przypaliła.
Budyń śmietankowy oraz mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w mleku. Przelewamy do masy serowej. Mieszamy i dalej gotujemy na wolnym ogniu. Gotujemy tak długo aż masa zgęstnieje. Na końcu wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie wykładamy pierwszą warstwę herbatników, wylewamy połowę masy serowej, przykrywamy drugą warstwą herbatników,  wygładzamy. Następnie wykładamy kolejną warstwę masy i kolejną warstwę herbatników. Na wierzchu rozsmarowujemy kajmak i rozsypujemy wiórki kokosowe. Odstawiamy do wystudzenia. Po ostygnięciu wstawiamy do lodówki.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz