czwartek, 3 maja 2018

Rolada drobiowa nadziana indykiem z morelami

Pyszna, o ciekawym smaku rolada drobiowa nadziana mięsem indyczym z morelami jest świetnym pomysłem na rodzinny obiad lub święta. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno w formie pieczeni.




1 podwójny filet z kurczaka
Przyprawa do mięsa
Garść suszonych moreli
200 g mięsa mielonego z indyka
1 jajko
1 mała cebula
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki natki pietruszki
Sól
Pieprz
Ostra wędzona papryka
Czosnek granulowany


Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy tłuczkiem. Mięso rozkładamy na kształt prostokąta, tak aby płaty zachodziły na siebie. Przygotowujemy farsz z indyka. Mięso mielone wyrabiamy na jednolitą masę z pokrojoną w kosteczkę cebulą, jajkiem , bułką tartą i natką pietruszki. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe mięso mielone rozkładamy na filecie z kurczaka. Na wierzchu rozkładamy pokrojone na mniejsze kawałki suszone morele. Całość zwijamy w ciasny rulon na kształt rolady. Wierzch rolady obsypujemy ostrą wędzoną papryką i czosnkiem granulowanym. Roladę układamy na foli aluminiowej, skrapiamy olejem. Pieczemy szczelnie zamkniętą przez 45-50 minut. Przed końcem pieczenia otwieramy folię, tak aby wierzch ładnie się zarumienił.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz