sobota, 5 maja 2018

Rolada drobiowa ze śliwką i boczkiem

Coś mięsnego dla wielbicieli połączeń mięsno owocowych. Nam bardzo zasmakowało takie połączenie - wyrazisty boczek, słodka śliwka i ciągnący ser.




1 filet z piersi kurczaka
Przyprawa do mięsa
Ostra wędzona papryka
Garść suszonych śliwek
0,5 szklanki startego sera
10 plastrów wędzonego boczku
Olej do skropienia

Filet z kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy tłuczkiem. Mięso rozkładamy tak aby każdy płat zachodził na siebie i tworzył prostokąt. Kurczaka doprawiamy przyprawą do mięsa oraz ostrą wędzoną papryką. Na mięsie rozkładamy połowę wędzonego boczku, pokrojone na mniejsze kawałki suszone śliwki oraz starty na drobnych oczkach żółty ser. Całość zwijamy w ciasną roladkę. Wierzch mięsa owijamy resztą boczku. Roladkę skrapiamy olejem i szczelnie  owijamy w folię aluminiową. Pieczemy przez 40-45 minut w 190*C. Pod koniec pieczenia możemy otworzyć folię aby mięso się zarumieniło. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz