piątek, 6 lipca 2018

Leczo z cukinii

Uwielbiam duszoną cukinię, a w takiej postaci w szczególności. Leczo jest wyraziste w smaku, dobrze doprawione.




2 młode cukinie
1 cebula
10 pieczarek
½ czerwonej papryki
3 młode marchewki
2 ząbki czosnku
½ pęczka natki pietruszki
200 g kiełbasy (np. śląskiej)
1,5 szklanki wody
190 g koncentratu pomidorowego
Sól
Pieprz
Ostra czerwona papryka
Liść lubczyku




Młodą cukinię kroimy w kosteczkę średniej wielkości. Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki. Młodą marchewkę dokładnie myjemy i kroimy w krążki. Paprykę kroimy w kostkę lub cienkie paseczki. Kiełbasę kroimy według uznania, u mnie były to pół plasterki.  W garnku przesmażamy cebulkę, dodajemy kiełbasę. Gdy cebula zmięknie dokładamy resztę warzyw. Całość dokładnie mieszamy i dusimy na wolnym ogniu. Gdy warzywa zmiękną wlewamy wodę. Dusimy około 30 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem, ostrą czerwoną papryką i liściem lubczyku. Dusimy jeszcze przez kilka minut aby smaki się przegryzły. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz