Uwielbiam duszoną cukinię, a w
takiej postaci w szczególności. Leczo jest wyraziste w smaku, dobrze
doprawione.
2 młode cukinie
1 cebula
10 pieczarek
½ czerwonej papryki
3 młode
marchewki
2 ząbki czosnku
½ pęczka natki
pietruszki
200 g kiełbasy (np. śląskiej)
1,5 szklanki wody
190 g koncentratu pomidorowego
Sól
Pieprz
Ostra czerwona papryka
Liść lubczyku
Młodą cukinię kroimy w
kosteczkę średniej
wielkości. Cebulę kroimy w
piórka, pieczarki w plasterki. Młodą marchewkę dokładnie
myjemy i kroimy w krążki. Paprykę kroimy w kostkę lub
cienkie paseczki. Kiełbasę kroimy według uznania,
u mnie były to pół plasterki.
W garnku przesmażamy cebulkę, dodajemy kiełbasę. Gdy cebula zmięknie dokładamy resztę warzyw. Całość dokładnie mieszamy i dusimy na wolnym ogniu. Gdy
warzywa zmiękną wlewamy wodę. Dusimy
około 30 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy,
przeciśnięty przez
praskę czosnek, posiekaną natkę
pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem,
ostrą czerwoną papryką i liściem lubczyku.
Dusimy jeszcze przez kilka minut aby smaki się przegryzły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz