poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Krokiety po hiszpańsku

Zaskakujące krokiety z ziemniaków, z ciągnącym serem, szynką serrano i paskami włoszczyzny… Delikatne ale z posmakiem musztardy…





1 kg ziemniaków
100 g szynki serrano
2 jajka
100 g włoszczyzny paski Hortex
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
150 g twardego sera (parmezanu)
Sól
Pieprz
Ok. 1 litr oleju
Do panierowania:
Mąka pszenna
Jajko
Bułka tarta
 Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Mielimy w maszynce. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Szynkę kroimy w kosteczkę. Do zmielonych ziemniaków wbijamy jajka, dodajemy ser, szynkę i mrożone paski włoszczyzny. Doprawiamy musztardą, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie łączymy wyrabiając dość gładka masę. Obtaczamy dłonie w mące i formujemy krokieciki. Krokiety obtaczamy w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Smażymy w głębokim oleju około 5 minut, często obracając aby całe równomiernie się zarumieniły.




4 komentarze: