Zaskakujące krokiety z ziemniaków, z ciągnącym serem, szynką
serrano i paskami włoszczyzny… Delikatne ale z posmakiem musztardy…
1 kg ziemniaków
100 g szynki serrano
2 jajka
100 g włoszczyzny paski Hortex
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
150 g twardego sera (parmezanu)
Sól
Pieprz
Ok. 1 litr oleju
Do panierowania:
Mąka pszenna
Jajko
Bułka tarta
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki
i gotujemy do miękkości. Mielimy w maszynce. Ser ścieramy na tarce o średnich
oczkach. Szynkę kroimy w kosteczkę. Do zmielonych ziemniaków wbijamy jajka,
dodajemy ser, szynkę i mrożone paski włoszczyzny. Doprawiamy musztardą, solą i
pieprzem. Wszystko dokładnie łączymy wyrabiając dość gładka masę. Obtaczamy
dłonie w mące i formujemy krokieciki. Krokiety obtaczamy w mące, następnie w
jajku i bułce tartej. Smażymy w głębokim oleju około 5 minut, często obracając
aby całe równomiernie się zarumieniły.
Super te kotleciki :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję:-)
UsuńChętnie wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńPolecam:-)
Usuń