sobota, 25 kwietnia 2015

Wieprzowina po portugalsku z małżami

Kuchnia portugalska w znakomity sposób łączy smaki ziemi i morza… To danie odwzorowuje je idealnie… Z jednej strony mięso do szpiku przeniknięte winem, czerwoną papryka i czosnkiem, z drugiej delikatność małży…




300 g małży Galpeixe
500 g szynki wieprzowej
5 ząbków czosnku
100 ml białego wina
1 łyżeczka ostrej papryki Piątnica (kupisz tutaj)
1 liść laurowy
300 g ziemniaków
200 g marchewki z groszkiem Hortex
Sól
Pieprz
Olej
Do dekoracji: szczypiorek lub natka pietruszki


Małże rozmrażamy na sicie. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Szynkę kroimy na drobne kawałki. Marynujemy przez godzinę w winie, ostrej czerwonej papryce, przeciśniętym przez praskę czosnku, pokruszonym liściu laurowym. Następnie odsączamy z marynaty.  W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy mięso i dusimy około 10 minut.  Podlewamy pozostałą marynatą, dodajemy ziemniaki i marchewkę z groszkiem. Doprawiamy sola i pieprzem. Dusimy pod przykryciem przez 30 minut. Dodajemy rozmrożone małże i dalej dusimy (do momentu otwarcia się małży). 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz