Kuchnia portugalska w znakomity sposób łączy smaki ziemi i
morza… To danie odwzorowuje je idealnie… Z jednej strony mięso do szpiku
przeniknięte winem, czerwoną papryka i czosnkiem, z drugiej delikatność małży…
300 g małży Galpeixe
500 g szynki wieprzowej
5 ząbków czosnku
100 ml białego wina
1 łyżeczka ostrej papryki Piątnica (kupisz tutaj)
1 liść laurowy
300 g ziemniaków
200 g marchewki z groszkiem Hortex
Sól
Pieprz
Olej
Do dekoracji: szczypiorek lub natka pietruszki
Małże rozmrażamy na sicie. Ziemniaki
obieramy i kroimy w kosteczkę. Szynkę kroimy na drobne kawałki. Marynujemy
przez godzinę w winie, ostrej czerwonej papryce, przeciśniętym przez praskę
czosnku, pokruszonym liściu laurowym. Następnie odsączamy z marynaty. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy mięso i
dusimy około 10 minut. Podlewamy
pozostałą marynatą, dodajemy ziemniaki i marchewkę z groszkiem. Doprawiamy sola
i pieprzem. Dusimy pod przykryciem przez 30 minut. Dodajemy rozmrożone małże i
dalej dusimy (do momentu otwarcia się małży).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz