piątek, 15 maja 2015

Babka majonezowa

Delikatna, puszysta i bardzo prosta babka majonezowa. Ze szklanką mleka idealna.



5 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka olejku cytrynowego
5 łyżek majonezu
Cukier puder do posypania
Forma: 2,5 l silikonowa

Mąki z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. Stopniowo dosypujemy cukier, ciągle mieszając dodajemy po jednym żółtku, do czasu połączenia składników. Wyłączyć mikser. Do masy dodać majonez i wymieszać łyżką. Na końcu stopniowo dodajemy olejek cytrynowy i  mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy łyżką (nie mikserem). Masę przelewamy do silikonowej formy. Pieczemy w temperaturze 180*C przez 50-55 minut. Po upieczeniu studzimy i wyjmujemy z formy. Opruszamy cukrem pudrem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz