Delikatna, puszysta i bardzo prosta
babka majonezowa. Ze szklanką mleka idealna.
5 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka olejku cytrynowego
5 łyżek majonezu
Cukier puder do posypania
Forma: 2,5 l silikonowa
Mąki z proszkiem do pieczenia
przesiewamy przez sito. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną
pianę z szczyptą soli. Stopniowo dosypujemy cukier, ciągle mieszając dodajemy
po jednym żółtku, do czasu połączenia składników. Wyłączyć mikser. Do masy
dodać majonez i wymieszać łyżką. Na końcu stopniowo dodajemy olejek cytrynowy
i mąki z proszkiem do pieczenia,
delikatnie mieszamy łyżką (nie mikserem). Masę przelewamy do silikonowej formy.
Pieczemy w temperaturze 180*C przez 50-55 minut. Po upieczeniu studzimy i
wyjmujemy z formy. Opruszamy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz