Mocno doprawiony kurczaka z
posmakiem cytryny schowany w naleśnikach z dodatkiem szpinaku. Połączenie
smaków rewelacyjne! Kurczak rewelacyjnie komponuje się z ekologicznym makaronem z gryki, który otrzymałam od Firmy Fabijańscy. Smak dopełniają przyprawy z Firmy Skworcu i Piątnica!
Naleśniki:
1 szklanka mąki pszennej
300 ml mleka
1 jajko
0,5 łyżeczki soli
1 łyżka masła
100 g szpinaku
Farsz:
500 g filetu z piersi kurczaka
4 łyżki oleju z cytryną i bazylią
2 ząbki czosnku
1 łyżka pikantnej przyprawy do kurczaka Skworcu (tu kupisz)
1 łyżeczka liścia lubczyku Piątnica (tu kupisz)
Sól
Pieprz
1 kalarepa
1 cebula
1 por
10 pieczarek
100 g makaronu gryczanego FABIJAŃSCY (klik)
Szpinak dusimy na 1 łyżce masła.
Mleko, sól, mąkę i jajko miksujemy do połączenia składników. Łączymy ze
szpinakiem. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni.
Kurczaka kroimy w kosteczkę.
Marynujemy w oleju z cytryną i bazylią, przeciśniętymi przez praskę ząbkami
czosnku oraz pikantnej przyprawie do kurczaka. Cebulę i por kroimy w piórka.
Szklimy na patelni. Po 5 minutach dodajemy kurczaka. Pieczarki kroimy w pół
plastry, kalarepę w kosteczkę. Warzywa dodajemy do mięsa, doprawiamy solą,
pieprzem i liściem lubczyku. Wszystko dusimy pod przykryciem do miękkości.
Makaron gotujemy ok. 7 minut w
delikatnie osolonej wodzie. Musimy pamiętać, że pełnoziarniste makarony
gotujemy znacznie krócej. Makaron mieszamy z kurczakiem.
Przygotowanym farszem napełniamy
naleśniki, tworząc sakiewkę. Możemy je spiąć wykałaczkami lub związać
szczypiorkiem lub koperkiem.
Fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:-)
UsuńDanie wygląda świetnie, z chęcią się nim zainspiruję :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:-) I zachęcam do wypróbowania.
Usuń