piątek, 29 maja 2015

Szpinakowe sakiewki z kurczakiem i kalarepą

Mocno doprawiony kurczaka z posmakiem cytryny schowany w naleśnikach z dodatkiem szpinaku. Połączenie smaków rewelacyjne! Kurczak rewelacyjnie komponuje się z ekologicznym makaronem z gryki, który otrzymałam od Firmy Fabijańscy.  Smak dopełniają przyprawy z Firmy Skworcu i Piątnica!




Naleśniki:
1 szklanka mąki pszennej
300 ml mleka
1 jajko
0,5 łyżeczki soli
1 łyżka masła
100 g szpinaku
Farsz:
500 g filetu z piersi kurczaka
4 łyżki oleju z cytryną i bazylią
2 ząbki czosnku
1 łyżka pikantnej przyprawy do kurczaka Skworcu (tu kupisz)
1 łyżeczka liścia lubczyku Piątnica (tu kupisz)
Sól
Pieprz
1 kalarepa
1 cebula
1 por
10 pieczarek
100 g makaronu gryczanego FABIJAŃSCY (klik)

Szpinak dusimy na 1 łyżce masła. Mleko, sól, mąkę i jajko miksujemy do połączenia składników. Łączymy ze szpinakiem. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni.
Kurczaka kroimy w kosteczkę. Marynujemy w oleju z cytryną i bazylią, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku oraz pikantnej przyprawie do kurczaka. Cebulę i por kroimy w piórka. Szklimy na patelni. Po 5 minutach dodajemy kurczaka. Pieczarki kroimy w pół plastry, kalarepę w kosteczkę. Warzywa dodajemy do mięsa, doprawiamy solą, pieprzem i liściem lubczyku. Wszystko dusimy pod przykryciem do miękkości.
Makaron gotujemy ok. 7 minut w delikatnie osolonej wodzie. Musimy pamiętać, że pełnoziarniste makarony gotujemy znacznie krócej. Makaron mieszamy z kurczakiem.
Przygotowanym farszem napełniamy naleśniki, tworząc sakiewkę. Możemy je spiąć wykałaczkami lub związać szczypiorkiem lub koperkiem.








4 komentarze: