Słodki serniczek do kawy w dwukolorowej wersji. Sernik jest
delikatny i wilgotny, natomiast jego spód bardzo chrupiący.
Ciasto podałam na porcelanie JESIEŃ PORCELANA BOGUCICE
Spód:
100 g orzechów laskowych
130 g orzechów włoskich
100 g masła
Masa serowa:
5 jajek
16 g cukru waniliowego (1 opakowanie)
0,5 szklanki cukru pudru
250 g chudego twarogu w kostce
800 g twarogu z wiaderka
40 g budyniu waniliowego
230 g kremu czekoladowo-orzechowego (typu nutella)
Cukier puder do posypania
Spód:
Orzechy mielimy na strukturę bułki
tartej. Masło roztapiamy w rondelku. Przelewamy do orzechów, wszystko mieszamy
ze sobą. Wilgotną masą wylepiamy tortownicę o średnicy 24 cm. Formę wstawiamy
na 30 minut do lodówki.
Masa serowa:
Jajka ubijamy na żółtą pianę.
Stopniowo dosypujemy cukier puder oraz cukier waniliowy. Następnie dokładamy
twaróg z kostki (wcześniej gnieciemy go widelcem) oraz wiaderkowy. Delikatnie
dosypujemy budyń (cały czas miksujemy). Gładka masę dzielimy na dwie części. Do
jednej dodajemy krem czekoladowo orzechowy i miksujemy do połączenia się
składników. Na orzechowy spód wylewamy kolejno 2-3 łyżki białej masy oraz 6
łyżek czekoladowej (aż do wyczerpania). Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180*C
piekarniku przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160*C, przykrywamy
ciasto folią aluminiową i pieczemy przez 70 minut. Pod koniec pieczenia (około
10 minut) zdejmujemy folię. Ciasto studzimy w ciepłym piekarniku przy
uchylonych drzwiczkach. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz