Taki kurczak idealnie sprawdzi się podany z ryżem lub
makaronem. Danie ciekawie smakuje z małymi różyczkami kalafiora.
500 g filetu z piersi kurczaka
Przyprawa do gyrosa
400 g pomidorów z puszki (w całości)
0,5 szklanki bulionu
1 cebula
1/2 główki kalafiora
1/2 czerwonej papryki
6 pieczarek
2 łyżki natki pietruszki
Oregano
Sól
Pieprz
Filet z piersi kurczaka kroimy w
kosteczkę, doprawiamy przyprawą do gyrosa.
Na patelni szklimy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Dodajemy
kurczaka, podsmażamy. Kolejno dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę oraz
pokrojone w półplasterki pieczarki. Kalafior dzielimy na bardzo małe różyczki.
Dokładamy na patelnię. Wszystko mieszamy, podlewamy bulionem. Na końcu wlewamy
pomidory z puszki oraz dodajemy natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i
oregano. Całość dusimy do momentu
rozgotowania się pomidorów. W razie potrzeby możemy jeszcze delikatnie podlać
wodą.
Pycha:)
OdpowiedzUsuń