Syta i pyszna hiszpańska tortilla z ziemniakami, szynką i
papryką. Jest idealna na śniadanie lub na obiad.
3 ziemniaki
4 pieczarki
1/2 czerwonej papryki
2 cebule
150 g żółtego sera
2 łyżki natki pietruszki
6 plastrów szynki
3 białka
3 jajka
Sól
Pieprz
Olej do smażenia
Cebulę oraz paprykę kroimy w
kosteczkę. Szklimy na rozgrzanej patelni. Dodajemy pokrojone w pół plasterki
pieczarki. Mieszamy i gdy się podsmażą przekładamy do miski. Ziemniaki ścieramy
na tarce o średnich oczkach. Również przesmażamy je na patelni do momentu aż
zmiękną. Dokładamy do miski. Szynkę kroimy w kosteczkę, ser ścieramy na
średnich oczach, natkę pietruszki siekamy. Wszystkie składniki mieszamy.
Dodajemy białka oraz całe jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju
smażymy duże tortille. Gdy z jednej strony się usmażą, obracamy je za pomocą
pokrywki od patelni (tak żeby się nie rozpadły).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz