poniedziałek, 5 września 2016

Hiszpańska tortilla z ziemniakami i szynką

Syta i pyszna hiszpańska tortilla z ziemniakami, szynką i papryką. Jest idealna na śniadanie lub na obiad.



3 ziemniaki
4 pieczarki
1/2 czerwonej papryki
2 cebule
150 g żółtego sera
2 łyżki natki pietruszki
6 plastrów szynki
3 białka
3 jajka
Sól
Pieprz
Olej do smażenia

Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Szklimy na rozgrzanej patelni. Dodajemy pokrojone w pół plasterki pieczarki. Mieszamy i gdy się podsmażą przekładamy do miski. Ziemniaki ścieramy na tarce o średnich oczkach. Również przesmażamy je na patelni do momentu aż zmiękną. Dokładamy do miski. Szynkę kroimy w kosteczkę, ser ścieramy na średnich oczach, natkę pietruszki siekamy. Wszystkie składniki mieszamy. Dodajemy białka oraz całe jajka. Doprawiamy solą i pieprzem.  Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażymy duże tortille. Gdy z jednej strony się usmażą, obracamy je za pomocą pokrywki od patelni (tak żeby się nie rozpadły). 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz