Bardzo znany i prosty w przygotowaniu kurczak. Sprawdzi się
na różnych rodzinnych imprezach, ponieważ prezentuje się bardzo ładnie. A
farsz? Szpinak z fetą i czosnkiem, brokuły i dużo sera. Czy nie brzmi to
smacznie?
600 g fileta z piersi kurczaka
Przyprawa do gyrosa
1 opakowanie ciasta francuskiego (25x40 cm)
2 łyżki masła
200 g szpinaku (mrożonego)
3 ząbki czosnku
100 g sera feta
5 różyczek brokuła
200 g żółtego sera
1 jajko
Sól
Filet z piersi kurczaka kroimy na 5 płatów. Nacieramy je przyprawą do gyrosa. Brokuł gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mrożony szpinak. Dusimy do miękkości, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojony w kosteczkę ser feta, sól i pieprz. Przygotowanym szpinakowym farszem smarujemy każdy płat kurczaka. Zwijamy w rulon na kształt roladki.
Roladki układamy na środku ciasta francuskiego. Obsypujemy je serem, a na wierzchu dociskamy różyczki brokułu. Boki ciasta nacinamy w 3 cm paseczki. Przeplatamy je dociskając do mięsa (zaplatamy jak warkocz).
Wierzch ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem. Roladę układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy pod folią aluminiową przez 60 minut w 200*C.
Pyszności :)
OdpowiedzUsuń