Szybki i smaczny obiad z kurczakiem i kurkami. Smaku dodaje
to, że makaron jest szpinakowy. Sos jest niezwykle kremowy.
200 g filetu z piersi kurczaka
Przyprawa do kurczaka
1 cebula
3 ząbki czosnku
100 g kurek
1 łyżeczka koperku
2 łyżki natki pietruszki
0,5 szklanki wody
1 szklanka śmietany 12%
2 łyżeczki mąki
0,5 szklanki żółtego sera
200 g makaronu szpinakowego
Sól
Pieprz
Pomidorki koktajlowe
Filet z piersi kurczaka kroimy w
kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Cebulę kroimy w drobną
kosteczkę, szklimy na oliwie z oliwek. Dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek oraz umyte i oczyszczone kurki. Następnie dokładamy kurczaka. Całość
podsmażamy. Gdy mięso zmięknie wlewamy śmietanę wymieszaną z wodą i mąką.
Wsypujemy starty żółty ser, przyprawiamy solą, pieprzem, koperkiem i natką
pietruszki.Gotujemy
do momentu zredukowania i zgęstnienia sosu. Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości.
Podajemy z sosem, dekorujemy pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz