środa, 26 października 2016

Błyskawiczne kruche ciasteczka

Bardzo szybkie w przygotowaniu małe co nieco dla niespodziewanych gości. Dosłownie kilka minut i cieszymy się ich smakiem. Możemy zrobić z nich różne kształty jak i połączyć ze sobą np. słodkim kremem orzechowym.




300 g mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
110 g masła lub margaryny
120 g cukru pudru

Na stolnicę przesiewamy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodajemy posiekane masło i wbijamy jajka. Na końcu dosypujemy cukier. Całość dość szybko zagniatamy na gładkie jednolite ciasto. Gotowa masę rozwałkowujemy na duży placek  o grubości około 0,5 mm. Wycinamy dowolne kształty, u mnie były to serca. Wierzch ciastek możemy rozwałkować dekoracyjnym wałkiem. Gotowe ciasta układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170-180*C przez 8-9 minut. Po upieczeniu możemy je połączyć dowolnym kremem np. kajmakiem lub orzechowym.





2 komentarze:

  1. Super, będę robić z dziećmi w sobotę. A ma Pani może przepis na jakiś fajny krem do środka?

    OdpowiedzUsuń