Bardzo syte i rozgrzewające danie w sam raz na zimne dni. Danie jest ostre jednakże łagodzi je cukier. Polecam dla wielbicieli kuchni meksykańskiej.
250 g mięsa mielonego wieprzowego
250 g mielonej wołowiny
1 duża biała cebula
3 ząbki czosnku
1,5 czerwonej papryki
3 suszone pomidory
0,5 łyżeczki ostrego chilli
0,5 łyżeczki przyprawy do mięs
2 pomidory
1 puszka czerwonej fasoli (240 g)
1 puszka kukurydzy (285 g)
4 duże pieczarki
1 łyżeczka cząbru
Ostra czerwona papryka
1 szklanka wody
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżka cukru
Oliwa z oliwek
Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Szklimy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane suszone pomidory oraz chilli. Dusimy wszystko do momentu zmięknięcia warzyw. Następnie dodajemy mięso oraz przyprawę do mięs. Pomidory kroimy w kosteczkę, kukurydzę oraz fasolę odsączamy z zalewy, pieczarki kroimy w plasterki. Wszystko dodajemy do podsmażonego mięsa, mieszamy. Wlewamy wodę oraz koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy cząbrem, ostra czerwoną papryką oraz cukrem. Dusimy około 30-35 minut. Możemy podać z pieczywem, makaronem lub ryżem.
Rozgrzewające danie idealne na jesienna chandrę :)
OdpowiedzUsuńtyle się mówi o tym daniu ale jeszcze nie miałam nigdzie okazji spróbować... chyba sobie muszę zrobić :) a lubię ostre :)
OdpowiedzUsuń