piątek, 28 października 2016

Pieczarkowa z kurczakiem i serem

Najlepsza pieczarkowa jaką jadłam! Aromatyczna, gęsta i z ciągnącym serem w środku. Polecam na jesienne rozgrzanie!




2 cebule
2 ząbki czosnku
300 g fileta z piersi kurczaka
Przyprawa do mięsa
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
Kawałek korzenia selera
250 g pieczarek
1,5 litra bulionu wołowego
100 g kremowego serka topionego Gouda
100 g żółtego sera
Sól
Pieprz
Świeży koperek do posypania

Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do mięsa, odstawiamy na kilka minut. Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki siekamy bardzo drobno. Kilka możemy pokroić w plastry. Marchew, seler i pietruszkę obieramy. Kroimy w cienkie paseczki. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Dodajemy kurczaka, chwilę podsmażamy. Wsypujemy pokrojone pieczarki i resztę warzyw. Mieszamy i przesmażamy kilka minut. Całość zalewamy wołowym bulionem. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu około 25 minut. Dodajemy starty żółty ser oraz małe kawałki topionego serka. Gotujemy do momentu rozpuszczenia serów.  Podajemy z kawałkami pieczarek ułożonych na wierzchu oraz świeżym koperkiem.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz