czwartek, 24 listopada 2016

Kurczak w śmietanowym sosie z suszonymi grzybami

Bardzo delikatny kurczak w śmietanowym sosie z dodatkiem z suszonych grzybów. Takiego kurczaka możemy również przygotować na świąteczny stół.




1 filet z piersi kurczaka
Przyprawa do mięsa
Liść lubczyku
Biały pieprz
1 cebula
¼ szklanki suszonym borowików i podgrzybków
1,5 szklanki bulionu drobiowego
4 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka mąki pszennej


Grzyby zalewamy ciepła wodą, odstawiamy na 15 minut. Filet z kurczaka kroimy w cienkie plastry. Przyprawiamy przyprawą do mięsa, liściem lubczyku oraz białym pieprzem. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie tym czasie rozgrzewamy patelnię z olejem. Szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulą, dodajemy filet z kurczaka. Grzyby odciskamy z wody, dokładamy do kurczaka. Gdy mięso zmięknie podlewamy je bulionem. Dusimy na wolnym ogniu około 20 minut. Powlewamy śmietanę wymieszaną z mąką pszenną. Doprawiamy do smaku solą. Dusimy jeszcze kilka minut aby sos zgęstniał. Podajemy z ziemniaczkami.





wywiad na Gotujmy.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz