W tym serniku i kremie dominuje wanilia. Jest w cieście jak i w kremie. Sernik jest kremowy i delikatny. Natomiast dopełnieniem jest wierzch ciasta przygotowany ze śmietanki z masłem, białą czekoladą i wanilią. Ciasto jest obłędne w smaku!
Spód:
4 batony princeska kokosowa po 36g
60 g masła
Masa serowa:
600 g tłustego twarogu
0,5 szklanki cukru trzcinowego
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka budyniu waniliowego
3 jajka
¼ szklanki śmietany 30%
1,5 łyżki ekstraktu waniliowego
Ziarenka z ½ laski wanilii
Ganache z białą czekoladą:
400 ml śmietany 30%
100 g białej czekolady
30 g masła
½ laski wanilii
1 fix do śmietany
Spód:
Masło rozpuszczamy w rondelku. Batony kroimy na mniejsze kawałki. Miksujemy je z masłem, wykładamy dno tortownicy o średnicy 22 cm. Wstawiamy do lodówki.
Masa serowa:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180*C (funkcja góra-dół).Twaróg miksujemy z cukrem, mąką ziemniaczaną i budyniem. Kolejno wbijamy po jednym jajku. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Na końcu wlewamy śmietankę, ekstrakt waniliowy i ziarenka wyłuskane z połowy laski wanilii. Gładką masę serową wylewamy na przygotowany spód. Tortownicę wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 15 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 130*C i pieczemy przez 70 minut.
Ganache z białą czekoladą:
Śmietankę podgrzewamy z połamaną białą czekoladą i rozciętą laską wanilii. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Do ciepłej dodajemy kawałki masła, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia na 2-3 godziny do lodówki. Wyjmujemy wanilię. Po tym czasie ubijamy ją mikserem z dodatkiem fixu. Krem przekładamy do szprycy i robimy okrągłe kółka. Chłodzimy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz