niedziela, 18 grudnia 2016

Calzone z kurczakiem

Wyśmienita pizza zawinięta w kształt pieroga. Nadzienie pieroga zależy już tylko od Was. Możecie włożyć do środka dosłownie wszystko to co lubicie. U mnie były to podstawowe składniki jakie miałam pod ręką.





Na 2 duże calzone:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
25 g drożdży
1 szklanka letniej wody
2 łyżki oleju
0,5 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki soli
Oregano

Nadzienie:
400 g fileta z piersi kurczaka
Przyprawa kebab gyros
1 cebula
1 czerwona papryka
150 g żółtego sera
Keczup pikantny
Oregano
Olej do smażenia

Ciasto: Do misy miksera wsypujemy mąkę, sól i cukier. Dolewamy olej. Świeże drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, przelewamy do mąki. Ciasto wyrabiamy tak aby było gładkie i elastyczne. Możemy to zrobić również ręcznie. Formujemy kulę i odstawiamy w misce, przykryte ściereczka na 60 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części. Każdą cześć rozwałkowujemy na kształt koła o średnicy 26 cm.
Farsz:
Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Czerwona paprykę kroimy w kosteczkę, cebule w piórka. Filet z piersi kurczaka kroimy na małe kawałeczki, przyprawiamy przyprawą kebab gyros. Smażymy do miękkości na rozgrzanym oleju.
Cały placek ciasta smarujemy keczupem i obsypujemy oregano. Na połowie układamy warzywa - cebulę i paprykę, kurczaka i ser. Nadzienie przykrywamy drugą częścią. Brzegi ciasta zlepiamy i delikatnie podwijamy pod spód, formujemy kształt dużego pieroga. Wierzch obsypujemy oregano, wklepujemy je w ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy na nią gotowe pierogi. Gotowe calzone pieczemy w 200*C przez 15 minut.



4 komentarze:

  1. Bardzo smakowicie się to zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy wyrobione ciasto mogę zamrozić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie próbowałam. Zawsze robię około godzinki przed podaniem.

      Usuń
    2. Nigdy nie próbowałam. Zawsze robię około godzinki przed podaniem.

      Usuń