Wyśmienita pizza zawinięta w kształt pieroga. Nadzienie pieroga zależy już tylko od Was. Możecie włożyć do środka dosłownie wszystko to co lubicie. U mnie były to podstawowe składniki jakie miałam pod ręką.
Na 2 duże calzone:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
25 g drożdży
1 szklanka letniej wody
2 łyżki oleju
0,5 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki soli
Oregano
Nadzienie:
400 g fileta z piersi kurczaka
Przyprawa kebab gyros
1 cebula
1 czerwona papryka
150 g żółtego sera
Keczup pikantny
Oregano
Olej do smażenia
Ciasto: Do misy miksera wsypujemy mąkę, sól i cukier. Dolewamy olej. Świeże drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, przelewamy do mąki. Ciasto wyrabiamy tak aby było gładkie i elastyczne. Możemy to zrobić również ręcznie. Formujemy kulę i odstawiamy w misce, przykryte ściereczka na 60 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części. Każdą cześć rozwałkowujemy na kształt koła o średnicy 26 cm.
Farsz:Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Czerwona paprykę kroimy w kosteczkę, cebule w piórka. Filet z piersi kurczaka kroimy na małe kawałeczki, przyprawiamy przyprawą kebab gyros. Smażymy do miękkości na rozgrzanym oleju.
Cały placek ciasta smarujemy keczupem i obsypujemy oregano. Na połowie układamy warzywa - cebulę i paprykę, kurczaka i ser. Nadzienie przykrywamy drugą częścią. Brzegi ciasta zlepiamy i delikatnie podwijamy pod spód, formujemy kształt dużego pieroga. Wierzch obsypujemy oregano, wklepujemy je w ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy na nią gotowe pierogi. Gotowe calzone pieczemy w 200*C przez 15 minut.
Bardzo smakowicie się to zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńCzy wyrobione ciasto mogę zamrozić?
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam. Zawsze robię około godzinki przed podaniem.
UsuńNigdy nie próbowałam. Zawsze robię około godzinki przed podaniem.
Usuń