Piękna, własnoręcznie przygotowana czekoladowa bombka z posypką karmelową będzie miłym zaskoczeniem na świątecznym stole. Smak gorzkiej czekolady idealnie przełamuje śmietanka oraz galaretka zrobiona ze słodkiego wina.
Dlaczego lubię przygotowywać świąteczne wypieki/desery?
Każdy wyczekuje tych magicznych dni jakimi są Święta Bożego Narodzenia. Czas gdzie wszystko jest magiczne, weselsze, spokojniejsze, przepełnione miłością. O tej szczególnej porze to i desery muszą być wyjątkowe. Uwielbiam zaskakiwać najbliższych i tak będzie tym razem. To bombka, w której przygotowanie włożyłam całe serce. Co prawda nie obyło się bez sprzątania kuchni, gdzie pękł mi pierwszy balonik wysmarowany czekoladą. Jednak było warto dla takiego smaku!
Na Święta przygotuję identyczną i razem moim P. zjemy wspólnie cały środek! Czekoladę z karmelem zjem ja ;-)
Każdy wyczekuje tych magicznych dni jakimi są Święta Bożego Narodzenia. Czas gdzie wszystko jest magiczne, weselsze, spokojniejsze, przepełnione miłością. O tej szczególnej porze to i desery muszą być wyjątkowe. Uwielbiam zaskakiwać najbliższych i tak będzie tym razem. To bombka, w której przygotowanie włożyłam całe serce. Co prawda nie obyło się bez sprzątania kuchni, gdzie pękł mi pierwszy balonik wysmarowany czekoladą. Jednak było warto dla takiego smaku!
Na Święta przygotuję identyczną i razem moim P. zjemy wspólnie cały środek! Czekoladę z karmelem zjem ja ;-)
200 g gorzkiej czekolady
30 g posypki karmelowej Decorada
330 ml śmietany 30%
1 fix do śmietany
1 łyżka cukru pudru
15 małych bezów
0,5 szklanki czerwonego wina
1 łyżka cukru
1 łyżka żelatyny
Do przygotowania czekoladowej bombki potrzebujemy balonik. Dmuchamy go do średniej wielkości i mocno zawiązujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej - wkładamy miskę z czekoladą na garnek z gotująca się wodą . Delikatnie studzimy. Gorąca spowoduje, że balonik pęknie. Pędzelkiem nakładamy pierwsza warstwę czekolady na większą połowę balonika. Bombkę układamy na rozsmarowanej czekoladzie na papierze do pieczenia. Wstawiamy do lodówki na 15 minut. Po tym czasie nakładamy kolejną warstwę czekolady. Czynność powtarzamy jeszcze raz. Za ostatnim razem całą bombkę obsypujemy karmelową posypką. Bombkę chłodzimy w lodówce przez minimum 6 godzin. W garnku gotujemy czerwone wino z cukrem. Dosypujemy żelatynę i mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Przelewamy na płaski talerzyk wyłożony folią spożywczą. Odstawiamy do całkowitego stężenia. Po stężeniu kroimy w kosteczkę.
Gdy czekolada już całkowicie nam zastygnie przebijamy balonik i odrywamy go delikatnie ze środka. . Śmietanę ubijamy na sztywno z fixem oraz cukrem pudrem. Przekładamy do rękawa cukierniczego. W bombce naprzemiennie układamy beziki, galaretkę i śmietankę. Dekorujemy posypką karmelową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz