piątek, 16 grudnia 2016

Makaron z kurczakiem, kukurydzą i fetą

Świetny pomysł na wykorzystanie makaronu, którego ugotowało się nam za dużo. Do tego sos z kurczakiem, serem feta, czerwoną papryką i słodką kukurydzą. Szybki i smaczny obiad w kilka minut.




1 filet z piersi kurczaka
Przyprawa do mięsa
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
4 łyżki słodkiej kukurydzy
100 g sera feta
50 g serka topionego o smaku szczypiorku
Sól
Pieprz
Zioła prowansalskie
0,5 szklanki wody
5 gniazdek makaronowych
Olej do smażenia

Makaron gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę. Filet z piersi kurczaka kroimy na małe kawałki. Doprawiamy przyprawą do mięsa, dodajemy na patelnię. Gdy mięso zmięknie dokładamy odcedzoną kukurydzę oraz kawałeczki serka topionego i sera feta. Podlewamy całość wodą i przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dusimy przez kilka minut. Mieszamy z makaronem. Obsypujemy posiekana natka pietruszki i dekorujemy pomidorkami koktajlowymi.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz