Tradycyjny przepis na pyszną rybkę w octowej zalewie. Ryby najlepiej smakują następnego dnia lub po dwóch dniach. Idealne na wigilijny, świąteczny czy sylwestrowy stół.
Sól
Pieprz
Mąka do obtoczenia
Zalewa:
3 szklanki wody
1 duża cebula
3 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
¾ szklanki octu
4 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach
Olej do smażenia
Rybę rozmrażamy i oczyszczamy z łusk. Przyprawiamy solą oraz pieprzem, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie każdy kawałek ryby obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanej patelni. Usmażone przekładamy do głębokiej miski. Na tej samej patelni po smażeniu ryb przesmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy zmięknie podlewamy ją wodą oraz octem. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól, cukier, kolorowy pieprz. Całość zagotowujemy. Ciepła zalewą zalewamy ryby. Odstawiamy do przestudzenia.
Pycha, mieliśmy taką na Wigilii :)
OdpowiedzUsuń