poniedziałek, 27 lutego 2017

Sałatka z winnym kurczakiem i domową bagietką

Pyszny pomysł na kolację we dwoje. Kruchy kurczak z winnym posmakiem, słony ser feta i orzeszki, bukiet warzyw. Do tego delikatna domowa bagietka z czosnkiem, przesmażona na oliwie z oliwek.




Bagietki:
390 g mąki pszennej typ 500
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
7 g drożdży instant
200 ml gorącej wody
2 ząbki czosnku
Masło
Oliwa z oliwek

Sałatka:
500 g fileta z piersi kurczaka
Przyprawa do kurczaka
Ostra czerwona papryka
Cząber
1/3 szklanki słodkiego wina
10 pomidorków koktajlowych
1 ogórek szklarniowy
1 czerwona cebula
½ pęczka szczypiorku
150 g sera feta
2 łyżki orzeszków ziemnych solonych


Do misy miksera wsypujemy przesianą mąkę pszenną, sól oraz cukier. Wsypujemy suche drożdże. Wlewamy gorącą wodę. Ciasto mieszamy za pomocą haka. Gdy jest dość gładkie i zwarte wyłączamy mikser i zagniatamy ręcznie. Formujemy kulę, smarujemy ją oliwą z oliwek. Odstawiamy w misce pod przykryciem na 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na długi prostokąt i dzielimy na dwie części. Każdą składamy wzdłuż szerszego boku na trzy części. Formujemy bagietkę. Zlepieniem układamy do dołu. Bagietki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie pieczemy w nagrzanym do 220*C piekarniku przez 15-20 minut. Po wystudzeniu kroimy na plastry. Każdy smarujemy masłem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Podgrzewamy na patelni z oliwą z oliwek.

Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do mięsa, ostrą czerwoną papryką oraz cząbrem. Smażymy na patelni do miękkości. Pod koniec wlewamy wino i dusimy aż wyparuje. Ogórka kroimy w pół plasterki, pomidorki w ćwiartki, cebulę w plastry. Ser feta kroimy w kosteczkę, szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, układamy na talerzach. Wierzch obsypujemy orzeszkami ziemnymi. Podajemy z ciepłymi bagietkami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz