poniedziałek, 18 września 2017

Pieczeń mięsna z jajkiem i serem

Szybka, mięsna propozycja nie tylko na uroczysty obiad. W tej pieczeni możemy wykorzystać pozostałe ugotowane jajka.




Warstwa mięsna:
500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
1 cebula
3 łyżki natki pietruszki (świeżej)
2 ząbki czosnku
2 jajka
2 łyżki bułki tartej
Sól
Pieprz


Dodatkowo:
4 jajka ugotowane na twardo
150 g żółtego sera
Czosnek granulowany




Do miski przekładamy mięso mielone. Dodajemy bardzo drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsypujemy bułkę tartą oraz posiekaną świeżą natkę pietruszki. Wbijamy jajka oraz doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Foremkę o wymiarach 25x12 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie wykładamy połowę mięsnej masy. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Połowę wykładamy na mięsie. Następnie wykładamy pokrojone w kosteczkę jajka. Obsypujemy je czosnkiem granulowanym. Na końcu układamy resztę sera i mięsa. Wierzch pieczeni delikatnie dociskamy i wygładzamy mokrą ręką. Pieczeń pieczemy przez 60 minut w temperaturze 200*C.





2 komentarze: