sobota, 14 października 2017

Marchewkowa babka

Błyskawiczna w przygotowaniu babka z wykorzystaniem marchewki. W smaku jest nie wyczuwalna, nadała pięknego pomarańczowego koloru.




5 marchewek (ok. 270 g)
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 ¼ szklanki cukru
4 jajka
Kilka kropel aromatu pomarańczowego
¾ szklanki oleju
1 szklanka cukru pudru
Kilka łyżek ciepłej wody
Owoce kandyzowane do dekoracji



Marchewkę obieramy i bledndujemy na gładkie puree. Do misy miksera wbijamy jajka. Zaczynamy miksować i dodajemy cukier, marchewkę i aromat pomarańczowy. Miksujemy na puch, wlewamy olej i ponownie miksujemy kilka minut. Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. Wsypujemy do masy i mieszamy szpatułką. Gładką masę przelewamy do foremki na babkę (pojemność 2 - 2,5 litra). Wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika na 45-50 minut. Babkę sprawdzamy suchym patyczkiem. Studzimy w formie. Odwracamy i lukrujemy. Wierzch możemy udekorować kandyzowanymi owocami.




2 komentarze:

  1. Uwielbiam marchewkowe ciasta, Twoja babka wygląda przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No przyznam się, że za duzo nie jadłam w życiu marchewkowych ciast, ale to na pewno będe musiała spróbować :D

    OdpowiedzUsuń