czwartek, 26 października 2017

Rolada drobiowo wieprzowa z boczkiem

Przygotowanie domowej wędliny wcale nie zajmuje dużo czasu. Robiąc ją sami w domu, wiemy co jemy. Rolada sprawdzi się również na ciepło, jako danie główne do obiadu.




1 podwójny filet z kurczaka
Przyprawa do mięsa

250 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
2 ząbki czosnku
2 łyżki świeżej natki pietruszki
1 mała cebula
1,5 łyżki bułki tartej
2 jajka
Sól
Pieprz
Czosnek granulowany

5 cienkich plastrów chudego boczku wędzonego 
1 szklanka rosołu lub bulionu drobiowego





Filet z piersi kurczaka kroimy na cienkie płaty, rozbijamy tłuczkiem. Rozkładamy na blacie tak, aby płaty delikatnie na siebie zachodziły i tworzyły kształt prostokąta. Obsypujemy przyprawą do mięsa, układamy plastry chudego boczku wędzonego.  Mięso mielone wyrabiamy na gładką masę z dodatkiem posiekanej w kostkę cebuli, natką pietruszki, jajkami, bułką tartą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Wyrobione mięso rozkładamy na filecie z kurczaka. Całość zwijamy w ciasny rulon, obwiązujemy sznurkiem lub nicią. Wierzch przyprawiamy przyprawą do mięsa oraz czosnkiem granulowanym. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy rosołem lub bulionem. Pieczemy pod przykryciem w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 1 godzinę 15 minut. Pod koniec pieczenia możemy zdjąć pokrywkę naczynia aby mięso się zarumieniło.





1 komentarz: