czwartek, 2 listopada 2017

Filet z kurczaka pod pierzynką

Smaczny pomysł na filet z piersi kurczaka. Mięso jest aromatyczne, kruche i soczyste. Dodatek ,,pierzynki” sprawia, że danie jest jeszcze bardziej syte. Polecam!




500 g fileta z piersi kurczaka
Przyprawa do mięsa
Słodka czerwona papryka
½ główki brokułu
1 duża marchewka
3 łyżki szczypiorku
½ czerwonej papryki
150 g żółtego sera
200 ml jogurtu naturalnego
4 łyżki majonezu
1 łyżeczka czosnku granulowanego
Masło do formy


Filet z kurczaka kroimy na płaty jak na kotlety. Doprawiamy przyprawą do mięsa oraz słodką czerwoną papryką z każdej strony. Mięso układamy na dnie wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Brokuł gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy. Paprykę kroimy w kosteczkę, ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wszystkie przygotowane składniki mieszamy ze sobą - pokrojone różyczki brokułu, marchewkę, ser, szczypiorek, czerwoną paprykę. Dodajemy jogurt naturalny i majonez. Doprawiamy czosnkiem granulowanym. Całość wykładamy na mięso. Zapiekamy pod przykryciem w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 40 minut. Przed końcem możemy odkryć naczynie.




1 komentarz:

  1. Filety z kurczaka nigdy się nie nudzą i zawsze smakują wyśmienicie :D

    OdpowiedzUsuń