sobota, 11 listopada 2017

Miruna patagońska w sosie śmietanowo koperkowym + recenzja patelni Ballarini

Zdrowa, aromatyczna i smaczna ryba z posmakiem czosnku i cytryny w pysznym gęstym sosie śmietanowo koperkowym jest świetnym pomysłem na rodzinny obiad.
Pyszny obiad przygotowałam na patelni od Firmy Ballarini. Powiem Wam, że patelnia sprawdziła się idealnie. Zaraz Wam o niej opowiem!




700 g miruny patagońskiej

Marynata:
Przyprawa uniwersalna do potraw
Sól
Pieprz
2 ząbki czosnku
Kilka plastrów cytryny

Panierka:
2 jajka
Bułka tarta do obtoczenia

Sos śmietanowo koperkowy:
1 cebula
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
300 - 400 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
1 łyżka koperku
3 łyżki śmietany 18%
Sól
Pieprz




Jeżeli mamy mrożoną rybę wcześniej ją rozmrażamy. Następnie kroimy ją na mniejsze kawałki. Doprawiamy przyprawą uniwersalną do potraw, solą i pieprzem. W misce naprzemiennie układamy kawałki ryby, posiekany czosnek i cytrynę. Odstawiamy na całą noc do lodówki. Jeżeli nie mamy tyle czasu wystarczy również kilka godzin. Następnie rybę panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano z każdej strony na oleju rzepakowym. Rybę zdejmujemy z patelni.
Sos: Na patelnię po smażeniu miruny wkładamy masło i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Przesmażamy kilka minut aż cebula zmięknie. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do momentu powstania zasmażki. Całość podlewamy bulionem. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy koperek i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do momentu zgęstnienia sosu. Do ciepłego sosu wkładamy kawałki ryby.


Recenzja patelni: 
Patelnia jest  dla osób ceniących niebanalny wygląd i funkcjonalność. Bardzo odporna powłoka wzmacniana drobinkami granitowymi Granitium Extreme, do częstego i intensywnego użytkowania, idealna do smażenia beztłuszczowego. Umieszczony w rączce wskaźnik Thermopoint wskazuje poziom nagrzania lub wystudzenia patelni (dla mnie rewelacja - nie poparzyłam sobie dłoni). Rączka patelni jest bardzo ergonomiczna, izolująca ciepło. Patelnia wykonana jest z kutego, wielowarstwowego aluminium wysokiej jakości typu Food Safe które stanowi jej korpus. Całość pokryta jest zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz powłokami Granitium Extreme. Powłoka patelni non - stick pozwala na intensywną jej ekspoloatację. Dno patelni wykonane zostało z wysokiej jakości stali nierdzewnej i aluminium. Smażyć możemy na wszystkich typach kuchenek.   Patelnię przetestowałam na różnorodne sposoby. Była rybka z sosem, smażone roladki z kurczaka, jajecznica, omlet, placki ziemniaczane. Powiem Wam szczerze, że ze smażenia jestem bardzo zadowolona.  Wszystko wysmażone równomiernie, bez przypaleń. Z myciem nie było jakichkolwiek problemów. Patelnię możemy myć również w zmywarce, a po myciu nie ma żadnych zacieków. 
Podsumowując nie zawiodłam się na patelni  FERRARA. Osobiście jestem zachwycona wskaźnikiem ciepła. Wiem kiedy mogę smażyć i kiedy patelnia jest już zimna i gotowa do mycia. 
Z czystym sumieniem polecam! Każdy kucharz będzie zadowolony z takiego pomocnika!



Patelnię możecie kupić ze sklepu Ballarini:
https://ballarini.pl/patelnie-granitowe/patelnia-granitowa-indukcyjna-ballarini-ferrara#/29-rozmiar-24_cm




Dziś prezentuję Wam przepis na mirunę w sosie, za kilka dni pokaże Wam kolejne przepisy z wykorzystaniem patelni.


Wpis powstał we współpracy z:



1 komentarz: