poniedziałek, 2 lipca 2018

Placuszki owsiane z jabłkiem

Kolejne placuszki, które okazały się rewelacyjne w smaku. Córeczka nie bardzo chce jeść płatki owsiane, więc znalazłam sposób na to, aby je przemycić. Czasami wystarczy troszkę poeksperymentować w kuchni aby było smacznie. 




6 łyżek płatków owsianych
2 łyżki mąki pszennej lub ryżowej
1 jajko
Mleko (,,na oko” ok.. 0,5 szklanki)
2 łyżki ksylitolu
1 jabłko
Borówki


Płatki owsiane miksujemy w rozdrabniaczu na drobny pył - mąkę. Jeżeli mamy w domu mąkę owsianą to jak najbardziej możemy użyć owsianej. Mąki wsypujemy do miski, wbijamy jajko, dodajemy ksylitom. Całość podlewamy stopniowo mlekiem, mieszamy.  Mleko wlewamy na oko, tak aby konsystencja ciasta była jak do naleśników. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy do miski, mieszamy. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Kładłam po 2 łyżki masy na jednego placka. Podajemy z ulubionymi owocami lub syropem trzcinowym.




1 komentarz: