Pyszne pulpeciki z
kurczaka w słodko kwaśnym sosie. Od niedawna bardzo polubiliśmy połączenie
mięsa z owocami. Różnorodność warzyw sprawia, że danie jest bogate w witaminy i
syte. Sos jest również pyszny na zimno!
Pulpeciki:
400 g mięsa mielonego z
piersi kurczaka
1 cebula
1 łyżka natki
pietruszki
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
Sól
Pieprz
Dodatkowo:
1 cebula
1 czerwona papryka
4 młode marchewki
10 pieczarek
2 ząbki czosnku
1 pomidor
4 łyżki kukurydzy z
puszki
1 łyżka natki
pietruszki
200 g ananasa z puszki
¼ szklanki zalewy z
ananasa
3 szklanki bulionu
drobiowego
190 g koncentratu
pomidorowego
Sól
Pieprz
Ostra czerwona papryka
Olej do smażenia
Pulpeciki:
Mięso mielone wyrabiamy
z pokrojoną w kosteczkę cebulą, natką pietruszki, jajkiem i bułką tartą. Doprawiamy
solą i pieprzem, ponownie wyrabiamy. Z mięsa formujemy małe pulpeciki. W garnku zagotowujemy bulion drobiowy,
wkładamy pulpeciki, gotujemy do momentu wypłynięcia.
Na patelni rozgrzewamy
olej. Wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, szklimy ją. Następnie dokładamy
resztę składników – czerwoną paprykę oraz pomidora pokrojone w kosteczkę, pieczarki pokrojone w
plastry, obraną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę, przeciśnięty przez praskę
czosnek, żółtą kukurydzę, odsączonego z zalewy i pokrojonego w kostkę ananasa.
Całość przesmażamy do miękkości, przekładamy do pulpetów. Do garnka dodajemy
jeszcze natkę pietruszki, słoiczek koncentratu pomidorowego oraz zalewę z
ananasa. Dokładnie mieszamy. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i ostrą
czerwoną papryką. Całość dusimy na wolnym ogniu przez 30-40 minut. Sos zrobi
się gęsty. Jeżeli jest zbyt gęsty wlewamy do garnka wlewamy odrobinę wody. Podajemy
z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz