poniedziałek, 6 sierpnia 2018

Pulpeciki w sosie słodko kwaśnym

Pyszne pulpeciki z kurczaka w słodko kwaśnym sosie. Od niedawna bardzo polubiliśmy połączenie mięsa z owocami. Różnorodność warzyw sprawia, że danie jest bogate w witaminy i syte. Sos jest również pyszny na zimno!




Pulpeciki:
400 g mięsa mielonego z piersi kurczaka
1 cebula
1 łyżka natki pietruszki
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
Sól
Pieprz
Dodatkowo:
1 cebula
1 czerwona papryka
4 młode marchewki
10 pieczarek
2 ząbki czosnku
1 pomidor
4 łyżki kukurydzy z puszki
1 łyżka natki pietruszki
200 g ananasa z puszki
¼ szklanki zalewy z ananasa
3 szklanki bulionu drobiowego
190 g koncentratu pomidorowego
Sól
Pieprz
Ostra czerwona papryka
Olej do smażenia

Pulpeciki:
Mięso mielone wyrabiamy z pokrojoną w kosteczkę cebulą, natką pietruszki, jajkiem i bułką tartą. Doprawiamy solą i pieprzem, ponownie wyrabiamy. Z mięsa formujemy małe pulpeciki.  W garnku zagotowujemy bulion drobiowy, wkładamy pulpeciki, gotujemy do momentu wypłynięcia.
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, szklimy ją. Następnie dokładamy resztę składników – czerwoną paprykę oraz pomidora  pokrojone w kosteczkę, pieczarki pokrojone w plastry, obraną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, żółtą kukurydzę, odsączonego z zalewy i pokrojonego w kostkę ananasa. Całość przesmażamy do miękkości, przekładamy do pulpetów. Do garnka dodajemy jeszcze natkę pietruszki, słoiczek koncentratu pomidorowego oraz zalewę z ananasa. Dokładnie mieszamy. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i ostrą czerwoną papryką. Całość dusimy na wolnym ogniu przez 30-40 minut. Sos zrobi się gęsty. Jeżeli jest zbyt gęsty wlewamy do garnka wlewamy odrobinę wody. Podajemy z ryżem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz