wtorek, 11 czerwca 2019

Siekane burgery z kurczaka z dodatkiem słonecznika

Pyszne, nieco odmienne domowe burgery z kurczaka. Dodatek słonecznika sprawia, że podczas jedzenia delikatnie chrupią. Dodatek natki pietruszki i czosnku granulowanego sprawia, że są bardzo aromatyczne. Polecam na pyszną kolację lub obiad. W sezonie grillowym możemy je przygotować na grillu.



 350 g fileta z piersi kurczaka
Przyprawa do kurczaka
2 łyżki łuskanego słonecznika
1 ugotowana marchewka
1 biała cebula
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 pieczarki
70 g żółtego ostrego sera
¼ czerwonej papryki
2 jajka
2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
2 łyżki kaszy manny
Sól
Pieprz
0,5 łyżeczki czosnku granulowanego

Filet z kurczaka kroimy w drobną kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do kurczaka. Do mięsa wsypujemy łuskany słonecznik oraz posiekaną natkę pietruszki. Cebulę oraz czerwoną paprykę kroimy w małą kosteczkę. Pieczarki, ugotowaną marchewkę oraz żółty ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Całość dokładnie mieszamy. Na końcu wbijamy jajka, wsypujemy bułkę tartą, kaszę manną i przyprawy do smaku – sól, pieprz oraz czosnek granulowany. Mięso wyrabiamy na zwartą masę. Formujemy małe kotleciki, każdy obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rumiano na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz