poniedziałek, 12 sierpnia 2019

Kurczak w passacie pomidorowej z czerwoną fasolką

Passata pomidorowa z ziołami nadaje niezwykłego aromatu i smaku całemu daniu. Taka propozycja gulaszu jest znakomitym pomysłem na obiad jednogarnkowy. Nadmiar możemy przełożyć do słoików i mieć na kilka obiadów.




500 g fileta z piersi kurczaka
Przyprawa do mięsa
1 łyżka mąki orkiszowej
1 cebula
½ czerwonej papryki
½ żółtej papryki
1 puszka czerwonej fasoli
100 g pieczarek
Pęczek natki pietruszki
300 g passaty pomidorowej z ziołami
Sól
Pieprz
Słodka czerwona papryka
Czosnek granulowany

Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do mięsa oraz obsypujemy delikatnie mąką orkiszową.  Cebulę kroimy w piórka. Szklimy na oleju rzepakowym w garnku. Dodajemy pokrojone w kosteczkę papryki oraz plastry pieczarek. Gdy warzywa zmiękną dokładamy kurczaka. Całość dokładnie mieszamy. Dusimy na wolnym ogniu. Gdy mięso zmieni kolor wlewamy passatę pomidorową. Fasolkę płuczemy na sitku, również wsypujemy do garnka. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy – sól, pieprz, słodką czerwoną paprykę oraz czosnek granulowany. Całość dusimy na wolnym ogniu do miękkości warzyw i mięsa. Gdy sos za bardzo zgęstnieje możemy podlać go odrobiną wody.




1 komentarz: