Chyba najprostszy pomysł na błyskawiczny obiad. Przygotowanie go zajmuje dosłownie 20 minut. Sos śmietankowo koperkowy znakomicie pasuje z wędzonym smakiem łososia!
1 cebula
2 ząbki czosnku
1-2 łyżki masła
10 pieczarek
200 g łososia wędzonego na zimno
1 szklanka wody
4 łyżki śmietany 18% (gęstej)
1 łyżeczka mąki orkiszowej
2 łyżki koperku
Sól
Pieprz
2 garści brokułów
Makaron nitki lub dowolny ulubiony
Cebulkę kroimy w kosteczkę, szklimy na maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w ćwiartki pieczarki. Gdy wszystko zmięknie dodajemy pokrojonego w paski łososie. Dokładnie mieszamy i przesmażamy kilka minut. Śmietanę mieszamy z wodą, mąką orkiszową i koperkiem). Całość wlewamy na patelnię. Dodajemy wcześniej ugotowane i pokrojone na mniejsze kawałki brokuły. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy do momentu zredukowania się sosu (musi zgęstnieć). Podajemy z ulubionym makaronem. Obsypujemy kawałkami pomidorków koktajlowych oraz szczypiorku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz