poniedziałek, 20 kwietnia 2020

Szpinakowo grzybowe kotleciki

Nowy pomysł na tradycyjnego polskiego kotleta. Z szpinakowo grzybową wkładką smakują wyśmienicie! Najlepiej smakują na ciepło, zaraz po podaniu!




500 g mięsa mielonego z szynki lub łopatki
6 kulek mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
7 pieczarek
1 cebula
2 jajka
3-4 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
Sól
Pieprz
Czosnek granulowany

W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy kulki szpinaku. Dusimy na wolnym ogniu, aż szpinak zupełnie się rozmrozi. Dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Pieczarki oraz cebulę kroimy w kosteczkę. Przesmażamy je na rozgrzanej patelni, studzimy. Do miski przekładamy mięso. Dodajemy szpinak oraz pieczarki z cebulą. Wbijamy jajka oraz wsypujemy bułkę tartą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy małe kotleciki. Każdy obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rumiano z każdej strony.





3 komentarze:

  1. Pyszne kotleciki z pieczarkami. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2020 :) Mops w kuchni

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje ulubione składniki schowane w kotlecikach :D
    Wypróbuję przepis, leci do zakładek!

    OdpowiedzUsuń