piątek, 1 maja 2020

Ciasto kokosowa princessa

Ciasto wygląda jak zebra, a w smaku przypomina popularny wafelek. Nie wymaga zbyt dużo pracy, a co najważniejsze ciasto jest bez pieczenia. Bazą kremu jest domowy budyń. W połączeniu z białą czekoladą i wiórkami kokosowymi powoduje obłędny smak.




Foremka 20x32 cm:
Masa kokosowa:
0,5 l mleka 3,2%
2 żółtka
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej
¾ szklanki drobnego cukru
16 g cukru waniliowego (1 opakowanie)
100 g białej czekolady
250 g masła lub margaryny maślanej
150 g wiórków kokosowych
Masa śmietankowa:
250 ml śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
125 g serka mascarpone

Dodatkowo:
300 g kakaowych herbatników
1 słoiczek dżemu wiśniowego
400 g masy kajmakowej
100 g orzechów nerkowca




Krem kokosowo- budyniowy:
Żółtka miksujemy na puszystą  masę z połową drobnego cukru. Dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz pszenną, wlewamy pół szklanki mleka i dokładnie mieszamy.
Pozostałe mleko (1,5 szklanki) wlewamy do garnka, dodajemy cukier waniliowy i resztę cukru. Gotujemy. Gdy mleko wrze wlewamy masę jajeczną, energicznie mieszamy do powstania gęstego budyniu bez grudek.  Zdejmujemy z ognia, studzimy.
Masło lub margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy na puch. Kolejno małymi partiami dodajemy nasz budyń. Miksujemy tylko do połączenia składników, nie za długo – krem powinien być gładki.  Do kremu wsypujemy wiórki kokosowe oraz startą białą czekoladę.

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy pierwszą warstwę herbatników. Na nich wykładamy połowę kremu kokosowego. Na nim rozsmarowujemy masę kajmakową. Ponownie układamy kolejną warstwę herbatników. Wykładamy resztę kremu kokosowego oraz dżem wiśniowy. Na końcu układamy ostatnią warstwę herbatników.  

Ostatnią warstwę jest krem śmietankowy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone, miksujemy tylko do połączenia składników. Wierzch ciasta obsypujemy wiórkami kokosowymi i posiekanymi orzechami nerkowca. Ciasto chłodzimy w lodówce (najlepiej całą noc).







1 komentarz: