sobota, 30 maja 2020

Kakaowe placuszki z serka wiejskiego

U nas standardowo kilka razy w tygodniu robimy naleśniki lub placuszki. Tym razem wspólnie z Córcią zrobiłyśmy placuszki na bazie serka wiejskiego. Dzięki ubitym osobno białkom wychodzą bardzo puszyste. 





200 g serka wiejskiego
2 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
1 łyżka czarnego kakao
1 łyżka mąki pszennej lub orkiszowej
2 łyżki mąki migdałowej

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na puszystą białą pianę. Żółtka mieszamy z serkiem wiejskim, cukrem waniliowym, mąką migdałową, mąką pszenną i czarnym kakao. Następnie delikatnie partiami masę z serkiem łączymy z pianą z białek. Całość mieszamy do momentu połączenia. Masa na placuszki jest napuszona.  Na mocno rozgrzanej patelni smażymy małe placuszki. Nakładałam po 2 łyżki na jedną sztukę. Smażymy na rumiano z dwóch stron. Podajemy z owocami i masłem orzechowym lub jogurtem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz