Jedna z moich ulubionych zup. Rozgrzewająca, aromatyczna i bogata w warzywa! Uwielbiam smak przesmażonej czerwonej papryki z kawałkami mięsa i ziemniakami.
2-3 cebule
2 marchewki
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
500-600 g chudej szynki wieprzowej
1,5 łyżki mąki pszennej
750 ml bulionu
Przyprawa do mięsa
Czosnek granulowany
Słodka czerwona papryka
200 g pieczarek
Sól
Pieprz
4 średnie ziemniaki
1 puszka krojonych pomidorów
2,5 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka przecieru pomidorowego (opcjonalnie)
Olej rzepakowy
Świeża natka pietruszki
Warzywa przygotowujemy w pierwszej kolejności. Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Marchewkę obieramy i kroimy w półplasterki. Tak samo robimy z pieczarkami. Mięso kroimy w kostkę. Doprawiamy przyprawą do mięsa, czosnkiem granulowanym i słodką czerwoną papryką. W garnku rozgrzewamy olej. Wsypujemy cebulę, marchew oraz czerwoną paprykę. Dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość przesmażamy kilka minut. Dokładamy przyprawione mięso oraz pieczarki. Gdy mięso się przesmaży i zmieni kolor wsypujemy mąkę pszenną, dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy pomidory z puszki. Dusimy kilka minut, zalewamy całość bulionem. Zupę dusimy na wolnym ogniu przez minimum 1,5 godziny. Po około godzinie dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą i pieprzem. Możemy również dodać koncentrat pomidorowy. Na samym końcu wlewamy śmietankę wymieszaną z odrobiną wody. Podajemy z świeżą natką pietruszki.
spróbuję ją zrobić i będzie komentarz
OdpowiedzUsuńWęgierska kuchnia jest niesamowita. Wiem z pierwszej ręki, bo mamy tam rodzinę. Uwielbiam ich przepisy.
OdpowiedzUsuń