poniedziałek, 30 maja 2022

Pomarańczowa babka z białek

Babka jest rewelacyjna. Błyskawiczna w przygotowaniu, aromatyczna i puszysta. Zamiast pomarańczy możemy użyć cytryn i mieć ciasto cytrynowe. 





7 białek (210 g) 
2 i ¾ szklanki mąki pszennej tortowej
1 szklanka drobnego cukru
¾ szklanki oleju rzepakowego
¾ szklanki letniego mleka
16 g cukru waniliowego
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Sok z 1 pomarańczy
Skórka otarta z 1 pomarańczy
Szczypta soli
Polewa:
1 białko (30 g)
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka soku pomarańczowego lub cytrynowego

Białka przelewamy do misy miksera. Wsypujemy szczyptę soli. Miksujemy na dość wysokich obrotach. W momencie gdy piana z białek zacznie sztywnieć partiami wsypujemy cukier wymieszany z cukrem waniliowym.  Ubijamy jeszcze około 2 minut. Po tym czasie zmniejszamy obroty miksera i kolejno dodajemy olej, mleko, sok pomarańczowy i skórkę z pomarańczy. Na samym końcu partiami wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia się składników i powstania jednolitej masy. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (o wymiarach 12*30cm). Babkę pieczemy w temperaturze 180*C przez 60 minut (do suchego patyczka). Studzimy. Składniki na polewę dokładnie ze sobą mieszamy (tak długo aż będzie gładka i lśniąca). Dekorujemy ciasto.





 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz