niedziela, 8 lutego 2015

Kurczak w curry z pieczarkami

Danie z nutą kuchni indyjskiej. Dla wszystkich tych, którzy uwielbiają ostre potrawy.



600 g filetu z kurczaka
Przyprawa do gyrosa
1 cebula
300 g pieczarek
2 łyżeczki curry
0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
200 g ryżu (2 torebki)
1,5 szklanki bulionu drobiowego
Sól
Pieprz


Filet z piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Cebulę kroimy w kosteczkę. Szklimy w osobnym garnku na oleju. Pieczarki kroimy w plastry. Dodajemy do cebuli. Dusimy około 10 minut. Po tym czasie wsypujemy 1 torebkę surowego ryżu. Podlewamy bulionem. Przyprawiamy solą, pieprzem, curry i ostrą czerwoną papryką. Dusimy do miękkości ryżu. Dodajemy usmażonego kurczaka, dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze około 10 minut. Podajemy z ugotowana drugą torebką ryżu.




Zimowy Obiad

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz